Zonnepanelen op overkapping Rotterdam CS

Er komen ruim 3.000 zonnepanelen in de overkapping van het Centraal Station Rotterdam. De glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 m².  Het hernieuwde station zal begin 2013 worden opgeleverd. De capaciteit van deze zonne-installatie bedraagt dan een halve MegaWatt (MW). De opbrengst is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 100 huishoudens. Uitgaande van een gemiddelde gebruik per huishouden van 3.500 kWh per jaar, betekent dit dat een rendement verwacht wordt van 0,7 kWh per Wp per jaar, hetgeen minder is dan de veelal haalbare 0,85 kWh/Wp per jaar met normale zonnepanelen.

De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van het Centraal Station en omgeving. Onder andere door de komst van Randstad Rail en HSL-Zuid stijgt het aantal passagiers explosief. Uitbreiding van het station is cruciaal om deze toenemende groei van passagiers, ook in de toekomst, op te kunnen vangen, aldus opdrachtgever ProRail.

Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van architect Jan Benthem. Daarbij hoort ook 30.000 m² gelaagd glas in drie verschillende uitvoeringen. De zonnepanelen zijn gemaakt van hetzelfde extra blanke glas met een zeer hoge lichtdoorlatendheid en garanderen daardoor volgens de bouwers een optimale energieopbrengst.

http://www.rotterdamcentraal.info

 

 

Gerelateerde artikelen

Aardappel Oogst Festival! 13 oktober

''Mama, hoe groeit patat?'' - Op zondag 13 oktober organiseert Bram Ladage voor de negende keer op rij het Aardappel Oogst Festival! Dit jaar keren we terug naar hartje Rotterdam, op de groenstrook naast de Markthal.
Ook dit jaar wordt er weer geld ingezameld voor een goed doel: De Voedselbank. Doneer jij ook een Brammetje?

 
World Food Festival (WFF) 11, 12, 13 oktober

WFF is een publieksfestival over voedsel en de herkomst daarvan. Het laat mensen kennismaken met de vele aspecten van voedsel dat in onze regio wordt geproduceerd, veredeld, verwerkt, geconsumeerd, gerecycled. 11, 12, 13 oktober

 
Geen Daden Maar Woorden Festival

Op zaterdagavond 12 oktober 2019 vindt Geen Daden Maar Woorden Festival plaats op Katendrecht in Rotterdam. Het wordt een avond vol literatuur, muziek en spoken word, waarbij jong talent in de spotlights staat. Op vier locaties rondom het Deliplein, Katendrecht: Kantine en Kleine Walhalla, Kopi Soesoe en Zaak Acht.
Zaterdagavond 12 oktober van 20:00u tot 0:00u.

 
P1050318.jpg