Opening Groeneconferentie ‘DUURZAAM DOOR!

Donderdagmiddag 13 december organiseert het Rotterdams Milieucentrum haar jaarlijkse Groeneconferentie. De conferentie staat dit keer helemaal in het teken van DUURZAAM DOOR in Rotterdam met Natuur – en Milieueducatie  (NME). De conferentie wordt  geopend door de wethouder duurzaamheid, buitenruimte en binnenstad Alexandra van Huffelen. Aanvang 13. 00 uur – 13 december – in het Schieblock (De Dependance) – Schiekade 189 – Rotterdam.

Onder druk

De Natuur – en Milieueducatie in Rotterdam staat de afgelopen jaren danig onder druk. Centra voor Natuur en Milieueducatie en educatieve tuinen worden gesloten omdat deelgemeenten moeten bezuinigen en ook is het aanbod gericht op voortgezet onderwijs tot een minimum teruggeschroefd.

Nieuwe ontwikkelingen

Maar er zijn ook veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Natuur – en Milieueducatie in Rotterdam. Zo nemen ouders en scholen bijvoorbeeld het heft in eigen handen en organiseren (in de deelgemeente Noord) zelf de schooltuinen. Ook krijgen andere partijen zoals ‘de Speeldernis’ en het Buurtlab de ruimte om NME te organiseren in diverse Rotterdamse wijken.  Ook wordt het aanbod van NME verbreed met meer dan natuur alleen, ook duurzaamheid (in al haar facetten) gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de NME van daagde dag. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een ‘duurzame doorgaande leerlijn klimaat, energie en natuur’ voor en in samenwerking met het voortgezet onderwijs in Rotterdam.  De bedenkers van deze leerlijn vertellen op de Groeneconferentie hier meer over.

Opheffing deelgemeenten

De opheffing van de deelgemeenten (in 2014) in Rotterdam zal haar weerslag hebben op hoe en door wie de Natuur – en Milieueducatie in de komende jaren zal worden georganiseerd! Momenteel is de NME een verantwoordelijkheid van de deelgemeenten. Gaat de ‘centrale stad’ straks de NME weer terughalen? Blijft dan ook het budget (nu 6 miljoen euro) overeind? In een panel discussiëren portefeuillehouders (wijkwethouders) Nils Berndsen en Karin Bebelaar van deelgemeenten Noord en Delfshaven  met direct bij de NME0-betrokkenen en gemeenteraadsleden als Judith Bokhove (GroenLinks), Josine Strormann (SP) en Claus Verbrugge (PvdA) van de centrale gemeenteraad over de toekomst van de Natuur – en Milieueducatie na 2013. De paneldiscussie wordt ingeluid door Roel van Raaij van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (die over de NME gaat in Nederland).

 

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_0387.jpg