Elektrisch rijden in Rotterdam

Elektrisch vervoer en het netwerk van oplaadpunten zitten in de lift. In de gemeente Rotterdam is eind december de eerste nieuwe oplaadpaal voor elektrische auto’s geplaatst door het bedrijf Cofely. De paal werd speciaal ontwikkeld voor Rotterdam. Daarnaast zijn bijna alle parkeergarages van Q-Park in Rotterdam nu voorzien van elektrische oplaadpunten. Ook sloot de gemeente als één van de G4-steden de samenwerkingsovereenkomst ‘Oplaadpunten Elektrisch Vervoer’ met stichting e-laad. Met deze verzameling maatregelen breidt het netwerk van laadpunten in Rotterdam steeds verder uit.

"Het plaatsen van oplaadpalen is een mooie stap in onze ambitie de CO2-uitstoot terug te dringen. De gemeente Rotterdam werkt in brede zin aan duurzaamheid en elektrisch vervoer is daar onderdeel van", aldus Alexandra van Huffelen, wethouder van Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte van de gemeente Rotterdam. “Dat het netwerk van oplaadpunten in Rotterdam steeds verder uitbreidt is goed voor de stad. Elektrisch vervoer is schoon, stil en zuinig. Dat is belangrijk voor de leefbaarheid en de gezondheid van mensen.” Rotterdam streeft ernaar om eind 2014 minimaal 1.000 oplaadpunten gerealiseerd te hebben.

OPLAADPAAL COFELY

Rotterdam telt al ruim 170 oplaadpunten, waarvan een groot aantal geplaatst is door stichting e-laad. Nadat deze stichting is gestopt met het plaatsen van palen heeft Cofely in Rotterdam het stokje van ze overgenomen. Eind december werd de eerste nieuwe oplaadpaal geïnstalleerd door Cofely. Zij verzorgen tevens het onderhoud en de exploitatie van de infrastructuur.

Elektrische autorijder Huub Sparnaay – eigenaar van het bedrijf Ecomobiel – heeft het eerste oplaadpunt voor zijn deur gekregen. Hij heeft hiervoor gebruik gemaakt van de aantrekkelijke gemeentelijke regeling voor oplaadpalen, aan te vragen via www.rotterdam.nl/elektrischrijden.

SAMENWERKING G4

Om gezamenlijk elektrisch rijden te stimuleren sloten de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht – de G4 –op 20 december de samenwerkingsovereenkomst ‘Oplaadpunten Elektrisch Vervoer’ met stichting e-laad. De G4 komen daarin overeen voor eind 2014 3.000 oplaadpunten te hebben aangelegd. De investering wordt door stichting e-laad en de betreffende gemeente gezamenlijk gedragen. Zo krijgt elektrisch rijden in deze steden een extra impuls.

OPLAADPALEN IN (BIJNA) ELK Q-PARK

Inmiddels zijn bijna alle parkeergarages van Q-Park in Rotterdam voorzien van twee elektrische oplaadpunten. De oplaadpunten zijn bedoeld voor zowel bezoekers van de garages als abonnementhouders. Het opladen is mogelijk in de Q-Park parkeergarages Beursplein, Alexandrium, Weena, Schiecentrale, Zuidplein, Ikazia en Bijenkorf.

Ook de gemeente plaatst laadpalen in haar parkeergarages. De gemeentelijke garage bij het Schouwburgplein, de Boompjes en de Binnenweg zijn inmiddels voorzien. Ook in nieuwe Rotterdamse parkeergarages zijn oplaadpunten gepland. In de parkeergarage Kruisplein gaat het om maximaal 48 oplaadpunten, in de parkeergarage van De Markthal komen 30 oplaadpunten en in de Stadshart Hoogvliet-garage 6. Om projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren te stimuleren het aantal oplaadpunten nog meer uit te breiden, heeft de gemeente Rotterdam de handleiding ‘EV-aansluitingen in parkeergarages’ ontwikkeld.

 

Elektrisch rijden in Rotterdam

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0263.jpg