Vijfduizend voertuigen met ECOSTARS in Rotterdam

In een jaar vijfduizend voertuigen met ECOSTARS in Rotterdam en omstreken. Nog geen jaar geleden kondigde de gemeente Rotterdam aan te starten met ECOSTARS, een Europees erkenningensysteem voor bedrijven die schoner rijden. Het doel: 5.000 bedrijfsvoertuigen met een ECOSTARS-erkenning in 2014. In het voorjaar van dit jaar is de doelstelling al binnen handbereik, mede dankzij de betrokkenheid van bedrijfsleven in de regio Rotterdam.

Bedrijven met een ECOSTARS-certificaat zetten zich in voor brandstof– en milieuwinst. Zo maken we, samen met het bedrijfsleven, Rotterdam en omgeving schoner én aantrekkelijker. ”Bedrijven met een groot bedrijfswagenpark in en om Rotterdam kunnen een grote bijdrage leveren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De snelheid waarmee het aantal ECOSTARS in een jaar tijd is gegroeid laat zien dat de markt hier graag aan mee werkt” aldus de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen (o.a. duurzaamheid en binnenstad).

Goede voorbeelden

Het bedrijf Bidvest Deli XL werkt momenteel aan een vijfsterren-erkenning. Afvalverwerker Klok Containers beschikt al over vijf sterren. Beide bedrijven hebben geïnvesteerd in besparende maatregelen als de verduurzaming van het wagenpark en beter onderhoud (zoals het wekelijks checken van de bandenspanning). Ook het rijgedrag van de chauffeurs kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot. Beide bedrijven hebben een fleet management systeem geïnstalleerd. Door middel van geïnstalleerde ‘black boxes’ wordt het rijgedrag gemonitord.

Samenwerking met bedrijfsleven

Bidvest Deli XL en Klok Containers helpen Rotterdam bij het doorontwikkelen van de ECOSTARS-erkenning voor het bedrijfsleven. “Sinds april vorig jaar is vooral gebouwd aan een netwerk van deelnemende bedrijven. Dat netwerk hebben we nu. De volgende stap is om met een aantal gedreven bedrijven te kijken hoe we ECOSTARS nóg aantrekkelijker kunnen maken. Wat ons betreft zijn juist bedrijven hierin de beste raadgever”, aldus Van Huffelen.

Op dit moment krijgen deelnemende bedrijven een gratis audit. Op basis van de audit krijgen zij een aantal sterren toegekend, plus een advies voor extra winstpunten en dus extra sterren. De brandstofbesparing en milieuwinst volgen daar direct op. Van Huffelen: “Als wij de binnenstad steeds schoner willen hebben, betekent dit dat bedrijven moeten meewerken. En daar mag best iets tegenover staan. Samen met de bedrijven willen we dat praktisch uitwerken, met échte voordelen voor échte ondernemers.”

Europees project

ECOSTARS bestaat sinds 2009 en is actief in in zeven Europese steden en regio’s, waaronder South Yorkshire (Engeland), Cantabria (Spanje) en Parma (Italië). De deelnemende steden en regio’s ontvangen financiële ondersteuning van de Europese Commissie. De Rotterdamse versie van het project ECOSTARS ontvangt daarnaast subsidie vanuit de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit.

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_5620.jpg