Op ontdekkings(fiets)reis door de stad

Drie fietsroutes voor nieuwsgierige Rotterdammers. Hoe gaat Rotterdam om met voedsel, water en afval? Deze vraag is onderdeel van de presentatie van de gemeente Rotterdam tijdens de 6e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Rotterdammers die nieuwgierig zijn naar het antwoord kunnen op 14 en 28 juni deelnemen aan twee tochten door de stad onder leiding van een gids.

Tijdens de 6e Internationale Architectuur Biënnale (IABR) met de titel ‘Urban by Nature’ presenteert Rotterdam zich met ‘Urban Metabolism - Stromen door de stad’.

‘Stromen door de stad’ toont op een kaart met speciale routes bekende en minder bekende plekken in de stad; plekken die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van kruiden, afvalverwerking, concept huizen tot wateropvang in een parkeergarage!

Rotterdam laat in de IABR zien hoe stofstromen zoals voedsel, water en afval in de stad verlopen en wat deze betekenen. Voor de Rotterdammer die houdt van zijn of haar stad en die nieuwsgierig is naar onbekende plekken en wat deze plekken te maken hebben met voedsel, water of afval organiseert de gemeente speciale routes onder begeleiding van een gids. Deze routes worden op 2 zaterdagen gehouden, op 14 en 28 juni om 11 en 14 uur. Er kunnen 3 routes gevolgd worden.

Route 1: Water

Deze route begint op het Benthemplein, het eerste grote waterplein van ons land dat helpt om droge voeten te houden. De route voert onder andere langs de Dakakker en de groene gevel aan de Westblaak-parkeergarage. Bijzonder aan deze route zijn de bezoeken aan het gemaal aan de Westersingel en aan de wateropvang in de Museumparkgarage, twee plekken die normaal niet van binnen te bezichtigen zijn.

Route 2: Recycling & Duurzaamheid

Bijzonder is alleen al de manier waarop deze route begint: er wordt overgestoken naar Heijplaat met de Aqualiner vanaf de Marconistraat. Daar worden onder andere de RDM-campus met het Innovationdock en de windmolens van 'de Archimedes' bezocht. De route voert langs het Quarantaineterrein en St. Lawine, komt langs Fibre Core die zorgt voor innovatie in de bruggenbouw met kunststof wat de gemeente Rotterdam ondertussen al toepast. Deze route eindigt bij Van Gansewinkel, hét bedrijf dat weet wat je met afval allemaal kunt doen. De route Recycling & Duurzaamheid is slechts tweemaal te boeken.

Route 3: Voedsel

Bewoners in Rotterdam gebruiken braakliggende terreinen en tuinen steeds vaker als moestuin; soms met een educatieve doelstelling, soms als een echt bedrijf en soms als hobby. De verscheidenheid aan moestuinen en de wens van bewoners om meer eigen voedsel te telen en te delen, komt aan bod in route no 3, de voedselroute. Er wordt langs Uit je eigen Stad gefietst, een sociale-cohesie-stroopwafel gegeten bij Stroop, de dames van Kromkommer vertellen over kromme groenten en de Tuin aan de Maas met pluk- en ontdekkingstuin voor jong en oud wordt aangedaan. Ter inspiratie wordt ook Zadenwinkel Stek bezocht.

Ook zonder gids

De routes zijn ook zonder gids te volgen, er is een speciale kaart gemaakt waar alle routes en bijbehorende informatie op staat. Deze IABR-kaart is verkrijgbaar bij de Kunsthal, Rotterdam.info aan de Coolsingel, andere culturele instellingen en de betere café’s.

De routes op 14 en 28 juni zijn te reserveren bij Archiguides Rotterdam via www.rotterdam-archiguides.nl of via telefoonnummer 010 433 16 28. Het is aan te raden te reserveren, de routes zijn vaak snel uitverkocht! De kosten voor deelname zijn 5 euro p.p. en deelnemers brengen hun eigen fiets mee.

In juni zijn er nog andere routes door de stad te volgen, o.a. over de ondergrond van de stad. Op www.iabr.nl/event14 staan data en informatie.

De bijdrage aan de IABR is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van gemeente Rotterdam, het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Enginering (Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam) en alle deelnemende instellingen en bedrijven.

 

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_2796.jpg