Aandacht voor voedselverspilling

Bijna Waste Geweest Feest: in 1 dag 5000 kg groente redden van de verspilling. Van alle kanten klinkt hetzelfde verhaal: de schuren van telers liggen vol met groente en fruit dat niet de markt op kan. Kromkommer en Rechtstreex organiseren daarom het Bijna Waste Geweest Feest. Hun missie: in één dag 5000 kg groenten en fruit redden van de verspilling.

Verspilling van groente en fruit

5-10% van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild vanwege de looks of simpelweg omdat er te veel van is. “Door hagelbuien eerder dit jaar zijn er op het moment veel appels en peren met hagelschade. Met de smaak is niets mis, maar ze zijn niet mooi genoeg voor de supermarkt”, vertelt Chantal Engelen van Kromkommer. Door de overschakeling naar Spaanse producten zitten Nederlandse telers met overschotten. Daarnaast zijn er bieten en pompoenen die simpelweg te groot of te klein zijn.

Bijna Waste Geweest Feest

Om de telers een hart onder de riem te steken én om aandacht te vragen voor voedselverspilling, gaan Kromkommer en Rechtstreex in één dag 5000 kg groenten en fruit redden van de verspilling.

Samen met het publiek, rechtstreeks van teler naar consument.

Op zaterdag 8 november vindt het Bijna Waste Geweest Feest plaats in de Fenix Food Factory in Rotterdam. “Hier zul je enorme bergen groente en fruit aantreffen die op het einde van de dag alshet goed is weg zullen zijn”, zegt Arthur Nijhuis van Rechtstreex. De dag moet volgens de jongeondernemer ook aanvoelen als een feestje. “Er is live muziek en je kunt ter plekke genieten van een glaasje appel- of perensap. Ook staan de telers paraat om uitleg te geven over hun product en vertellen ze wat de reden is waarom het anders verspild zou worden.”

Crowdfunding

Iedereen die gek is op groente en fruit kan meedoen met deze reddingsactie. Via www.crowdaboutnow.nl/bijnawastegeweestfeest worden tassen in de voorverkoop verkocht voor €7. De tassen mogen op 8 november gevuld worden met 5kg groente en fruit naar keuze. Jente van Kromkommer ziet er wel toekomst in: “Als we door crowdfunding minimaal 2500 kg verkopen aan 500 ‘no-waste feestbeesten’, wordt het haalbaar om het feest door te zetten.” De crowdfunding loopt van 20 oktober en tot en met 7 november.

 

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_0872.jpg