Rotterdam en de Jeugd Olympische Spelen

Rotterdam gaat samen met het NOC*NSF de mogelijkheden verkennen om een bid op de Youth Olympic Games van 2018 of 2022 uit te brengen. Rotterdam is hiervoor door het NOC*NSF benaderd. Het evenement past goed in het rijtje van sportevenementen die Rotterdam al binnenhaalde, waarvan de European Universities Games de meest recente is. Rotterdam ziet de organisatie van de YOG als een opmaat naar de ambitie om in 2028 gaststad voor de Olympische Spelen te zijn.

Rotterdam is een stad waar veel jongeren wonen. De verwachting is dat de YOG veel Rotterdamse jongeren zullen inspireren om te gaan sporten. Zij sporten namelijk weinig in vergelijking met andere jongeren. Sportwethouder Antoinette Laan: “Het zou geweldig zijn als het lukt om de mondiale, de Nederlandse, maar vooral de Rotterdamse jeugd dit evenement aan te bieden. Ik zie het als een erkenning van Rotterdam Sportstad dat het NOC*NSF ons heeft benaderd. Het sterkt mij in het Rotterdams sportbeleid.’’

Al tijdens de begrotingsbehandeling in de raad van begin november ontstond in Rotterdam het idee om een gooi te doen naar de YOG. Groen Links verzocht wethouder Laan toen om de mogelijkheden te onderzoeken om gaststad voor de YOG te zijn. Met de samenwerking met NOC*NSF wordt hier meteen invulling aan gegeven.

De Youth Olympic Games zijn een nieuw topsportevenement voor jonge atleten vanuit de hele wereld. Deelnemers zijn 15-18 jaar oud en aan een zomereditie nemen 3500 sporters deel. Op het 12-daags programma staan de 28 Olympische zomersporten, waarvan een aantal in aangepast format. Baksetball is bijvoorbeeld een 3 tegen 3 toernooi en in diverse sporten doen ook gemengde teams mee.

De YOG zijn geen mini-Olympische Spelen. Er zijn zeker overeenkomsten, maar het is een evenement met een eigen visie, vorm en karakter. En het gaat nadrukkelijk om meer dan sport. Een onderdeel van de YOG is het Cultuur- en Educatie Programma voor zowel deelnemers als de lokale jeugd. Er zijn ook tientallen internationale topatleten als rolmodel betrokken bij de YOG die jonge sporters vanuit de hele wereld bijeenbrengen en een unieke kans bieden om jeugd te inspireren. Om te gaan sporten, om Olympische waarden te excelleren, vriendschap en respect in actie om te zetten, om elkaar te ontmoeten en om plezier te hebben.

De Youth Olympic Games worden georganiseerd onder auspiciën van het IOC.

Vorig jaar vonden op initiatief van het International Olympic Committee in Singapore de eerste YOG plaats en over twee maanden is het de beurt aan Innsbruck voor de eerste wintereditie van de YOG.

www.olympischespelenrotterdam.nl

 

Marathon Rotterdam 2018. 10:00 - zondag 8 april

De Marathon Rotterdam is een jaarlijks terugkerend evenement, dat gehouden wordt in Rotterdam. De eerste editie dateert uit 1981. Het is wereldwijd één van de best bezochte marathons en is door het blad Runner's World bij de top tien gerangschikt. In Nederland is dit het grootste marathonevenement op basis van het aantal deelnemers, gevolgd door de marathon van Amsterdam.

 
Museumnacht010 - zaterdag 3 maart

Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 3 maart 2018. Kom langs bij Witte de With en ervaar samen met de muzikanten van het Kunsthalle for Music ensemble hoe muziek opnieuw gedefinieerd kan worden. Met optredens van de gemaskerde band The Residents: het best bewaarde geheim uit de popgeschiedenis. Museumnacht is tevens de laatste kans om het Kunsthalle for Music ensemble live te ervaren.

 
Literair festival Woordnacht 2018

Literair festival in het centrum van Rotterdam op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 met optredens van diverse auteurs uit Nederland en Vlaanderen. Meer info volgt spoedig! Ontvang direct het laatste nieuws door ons te volgen op Facebook of via de nieuwsbrief.

 
P1000391.jpg