IFFR presenteert in Spectrum Shorts 196 korte films

Filmfestival Rotterdam presenteert in Spectrum Shorts 196 korte films. Het International Film Festival Rotterdam heeft uit ruim 3500 inzendingen 196 korte films geselecteerd voor het hoofdprogramma Spectrum Shorts, dat van donderdag 26 tot en met maandag 30 januari te zien is in LantarenVenster.

Spectrum Shorts omvat dit jaar liefst 42 wereldpremières van films gemaakt door veelal jonge filmmakers en videokunstenaars uit de hele wereld. Korte films zijn tijdens het IFFR ook te zien in de Tiger Awards Competitie voor Korte films, voorafgaand aan speelfilms, in de thematische Signals-programma’s en tijdens de Short Film Marathon op zaterdag 4 februari.

 

Spectrum Shorts, het korte filmprogramma van het IFFR, is deze editie minder omvangrijk als voorgaande jaren. Dat betekent dat zowel het festivalpubliek als de vele filmmakers en filmprofessionals die speciaal hiervoor naar Rotterdam reizen, meer tijd hebben om elkaar te ontmoeten voor en na de filmvertoningen.

Het programma Shorts is op één festivallocatie te zien: LantarenVenster op de Kop van Zuid. Van donderdag 26 januari tot en met maandag 30 januari worden daar de korte films vertoond in zorgvuldig samengestelde compilaties. De redactie van het IFFR die de selectie van korte films heeft gemaakt bestaat uit Juliette Jansen, Erwin van ’t Hart, Sacha Bronwasser, Peter Taylor en Theus Zwakhals onder leiding van festivalprogrammeur Peter van Hoof.

Op maandagavond 30 januari wordt, vanaf 22.00 uur in Worm (Boomgaardsstraat 71, Rotterdam) het Shorts-programma afgesloten met de uitreiking van de Tiger Awards voor Korte Film. Aan de prijs is voor elk van de drie winnaars een bedrag verbonden van 3.000 euro.

Spectrum Shorts heeft nauwe banden met de rest van het festival. Zo zijn dit jaar zes projecten voor CineMart geselecteerd van filmmakers die eerder naar het festival kwamen of deze editie hun werk tonen. Dat geldt onder meer voor Christelle Lheureux (Frankrijk) die terugkeert met haar middellange film LA MALADIE BLANCHE en ook voor Benjamin Naishtat (Argentinië, HISTORIA DEL MAL) en Gabriel Abrantes (Portugal, PALÁCIOS DE PENA). Hun nieuwe filmprojecten zijn geselecteerd voor de CineMart.

Dit jaar omvat Spectrum Shorts veel gloednieuw werk. In het programma zijn 42 wereldpremières, 41 internationale premières en 33 Europese premières opgenomen van veelal jonge getalenteerde filmmakers en videokunstenaars. Daarnaast presenteert het IFFR ook nieuw kort werk van ervaren en wereldberoemde filmmakers als Nathaniel Dorsky (in 2011 nog geëerd als Filmmaker in Focus), Jay Rosenblatt, Pedro Costa, Amit Dutta, Henry Hills, Ben Russell en de nieuwe films van voormalige Tiger Awards-winnaars Ben Rivers, Mati Diop en Lewis Klahr.

Het Nederlandse aandeel in Spectrum Shorts is uitzonderlijk rijk met de wereldpremières van VEXED, het nieuwe project van Telcosystems uit Rotterdam; 7 PEAKS van Anna Abrahams, het lang verwachte derde deel van haar trilogie; LIGHTHOUSE van Wouter Venema; THICKER THAN PAINT THINNER van Babak Afrassiabi en TAMINO van Eveline Ketterings. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar DE BUNKER – HET WENNEN – HET WACHTEN – HET LICHT van Jonas Staal waarin hij het gedachtengoed van Tweede Kamer-lid Fleur Agema (PVV) op pakkende wijze verbeeld. Ook  de nieuwe werken van Johan Rijpma (TAPE GENERATION), Esther Urlus (DEEP RED), Roderick Hietbrink (LIVING ROOM) of van een van de kunstenaars uit het Soundtrack City Rotterdam project: Katarina Zdjelar (RISE AGAIN) verdienen bijzondere belangstelling.

Voor hen die de reguliere vertoningen van de korte films tijdens het eerste festivalweekeinde hebben gemist is er nog één kans op zaterdag 4 februari, als van 10.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts in de Short Film Marathon alle hoogtepunten nogmaals (onafgebroken) te zien zijn.

Na het filmfestival is elke maand, het gehele jaar door, via het YouTube-channel van het IFFR een nieuwe selectie korte films online (en gratis) te bekijken.

Het 41e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2012. Het festivalprogramma is onderverdeeld in de secties Bright Future (nieuw werk van beginnende filmmakers inclusief de Tiger Awards Competities voor lange en korte films), Spectrum (nieuwe films van bekende en/of ervaren regisseurs inclusief het korte filmprogramma Spectrum: Shorts) en Signals (retrospectieven en filmprogramma’s rond actuele of historische thema’s).

 

 

Gerelateerde artikelen

Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
Hofbogen in Vuur & Vlam

Beleef een vurig weekend bij het nieuwe festival Vuur & Vlam. Van vrijdag 18 t/m zondag 20 januari is Luchtpark Hofbogen de plek van gezellige kampvuren, spectaculaire vuurshows en live muziek.

 
ART ROTTERDAM 2019

Begin februari vult Rotterdam zich met kunstbeurzen, speciale tentoonstellingen, open ateliers en pop-up shows, tijdens Art Rotterdam Week. De drie grote kunstbeurzen die centraal staan – Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary Art Fair en Object Rotterdam – trekken bezoekers van over de hele wereld.
Donderdag 7 februari tot en met zondag 10 februari
Van Nelle Fabriek in Rotterdam

 
IMG_2365.jpg