De Luchtsingel, een brug over het Hofplein

Oude Noorden

Oproep aan Rotterdammers: Maak Rotterdam - De 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en architectenbureau ZUS lanceerden op 11 oktober het eerste project van ‘ I Make Rotterdam’ .

Om onze steden in de toekomst leefbaar te houden, moeten zij op een andere manier bedacht, ontworpen en bestuurd worden dan nu het geval is. Dat bepleit de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR): Making City. In dat kader pakt architectenbureau ZUS het Central District Rotterdam aan. Dit is het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg. Onder het motto ‘I Make Rotterdam’  roept ZUS Rotterdammers op om zelf bij te dragen aan het ontwikkelen van hun stad. Op dinsdag 11 oktober lanceerde ZUS tijdens een drukbezochte IABR-lezing het eerste plan van ‘I Make Rotterdam’: de Luchtsingel. Deze tijdelijke voetgangersbrug tussen CS en de Hofbogen zal zorgen voor vrij voetgangersverkeer tussen Centrum en Noord en zal gefinancierd moeten worden via crowdfunding.

Brug over het Hofplein

Het gebied rond het Hofplein was ooit een bruisend stadscentrum, maar wordt nu gedomineerd door leegte en voorbijrazende auto’s. ZUS wil hier binnen enkele maanden weer een levendig voetgangersgebied van maken. In tijden van crisis zijn hiervoor wel nieuwe manieren van financiering nodig. Crowdfunding in dit geval. Inwoners van Rotterdam, maar ook bedrijven kunnen meebouwen aan dit project door planken te kopen voor deze brug. De brug is een van de initiatieven van ZUS die binnen korte tijd op low-budget manier het Central District tot kwalitatief hoogstaande verblijfsruimte moeten transformeren.  ‘I Make Rotterdam’ houdt niet op te bestaan wanneer de manifestatie van de 5e IABR eindigt, het project loopt door tot en met 2014.

I Make Rotterdam

ZUS verkent met dit project nieuwe mogelijkheden om burgers actief te betrekken bij het maken van de stad. De wijze waarop burgers invloed uitoefenen verandert snel door de opkomst van digitale tools in de ruimtelijke ordening. ‘ I Make Rotterdam’  speelt hierop in door een platform te zijn voor particuliere initiatieven en crowdfunding. ZUS wil een impuls aan de stad geven en wel zo dat iedereen kan meedoen; een winkel beginnen, een concert organiseren, een restaurant openen of een huis bouwen.

5e IABR: Making City

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo, tegen 2050 zal meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen, maar is de stad daarmee ook het probleem? Negentig procent van onze welvaart wordt in de stad geproduceerd en nergens is de ecologische footprint van de mens zo klein als daar. De 5e IABR betoogt daarom het tegenovergestelde: de stad is juist de oplossing. Maar dan moeten steden wel beter bestuurd, ontworpen en gepland worden dan nu het geval is. ‘Hoe maken we eigenlijk beter stad?’ is daarom de kernvraag van de 5e IABR: Making City.

De IABR is van oorsprong een biënnale die haar eigen onderzoekstraject organiseert. Veel meer dan bij vorige edities is de IABR ditmaal allianties aangegaan met partners met wie deze projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.  Daarom heeft de IABR begin 2009 drie projecten opgezet in en met Rotterdam, São Paulo en Istanbul. ZUS is curator voor het project in Rotterdam.

De IABR start in april en biedt onder meer tentoonstellingen op verschillende locaties, een conferentie, debatten en lezingen, publicaties en tv- en radioproducties. De hoofdtentoonstelling van de IABR is vanaf 20 april 2012 te bezoeken in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Ook het Central District zelf zal in de biënnaleperiode tentoonstellingslocatie zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_3293.jpg