Forum Rotterdam is nieuwe naam voor Kubus Koolhaas

‘Forum Rotterdam’ is de nieuwe naam van het revolutionaire plan voor een innovatieve en multifunctionele nieuwe winkel-, woon-, kantoor- en cultuurbestemming aan de Coolsingel in het hart van de Rotterdamse binnenstad. Door de voortgang in het ontwerp is de realisatie van Forum Rotterdam bovendien een grote stap dichterbij gekomen. Vandaag werd de tussenstand gepresenteerd aan de Welstandscommissie en vorige week al aan de Raadscommissie FIB.

Nieuwe icoon aan de Coolsingel

Het opvallende, transparante ontwerp van Rem Koolhaas/OMA wordt een herkenbaar en beeldbepalend bouwwerk in het centrum. Het verbindt de drie drukste en belangrijke winkelroutes Lijnbaan, Binnenwegplein en Beurstraverse (‘Koopgoot’) met elkaar. Het naastgelegen monumentale Bankgebouw krijgt een prominente rol in het nieuwe plan toebedeeld onder supervisie van monumentenspecialist Wessel de Jonge architecten (onder meer bekend van de Van Nelle ontwerpfabriek).

Ontwikkelaar Multi Vastgoed uit Gouda ontwikkelde eind jaren negentig de ‘Koopgoot’ (Beurstraverse), die in 1997 werd geopend.

Belangrijke impuls voor Rotterdam

Forum Rotterdam is de belichaming van de moderne manier van leven in hartje Rotterdam. Het wordt een voor iedereen toegankelijk complex, waarin commerciële en sociale functies samenkomen. Een stedelijk verbindingspunt dat culturele, commerciële en dienstverlenende activiteiten weet te verbinden. De intentie van de gemeente, architecten en Multi is een forse impuls aan de binnenstad te geven. Het tilt Rotterdam naar een volgende fase in haar naoorlogse ontwikkeling.

Wethouder Karakus laat in een reactie weten het ontwerp van Rem Koolhaas een aanwinst te vinden voor de binnenstad. “We zijn blij dat Forum Rotterdam straks een brug gaat slaan tussen Koopgoot, Lijnbaan en Binnenwegplein. Het complex is fysiek functioneel en markeert een belangrijke plek in het centrum. Het past bij de ambitie van de gemeente Rotterdam om het centrum aantrekkelijker te maken en te intensiveren. Rotterdam heeft die kwaliteitsimpuls nodig: er is een drive om andere en nieuwe winkels naar de stad toe halen. Om daarvoor ruimte te creëren, heb je een bijzonder project als Forum Rotterdam hard nodig.”

Verticale Stad

Voor Multi Vastgoed staat vast dat Forum Rotterdam een brandpunt van activiteiten wordt, vol levendigheid, ook na sluitingstijd. Heino Vink, directeur Multi Vastgoed: “Dit is het logische vervolg op de ‘Koopgoot’ die Rotterdam een nieuwe ruggengraat heeft gegeven. Het versterkt de identiteit van die ruggengraat. Forum Rotterdam vormt de ‘missing link’ in het centrum en zal het centrum hiermee een nieuwe kwaliteit brengen.”

 

Het nieuwe gebouw, dat 66 meter hoog wordt, staat op alle lagen in verbinding met het monumentale Bankgebouw. En in alle windrichtingen zijn er verbindingen met de omringende straten. De entrees van de kantoren, het hotel en de woningen bevinden zich in het Bankgebouw aan de Coolsingel. Winkels en horeca zijn over vele lagen gegroepeerd rond een attractieve en levendige binnenruimte in Forum Rotterdam. Er zijn maar liefst 6 winkellagen die via 3 loopniveaus ontsloten worden. Hierdoor ontstaan dubbelhoge winkels met puien van maar liefst 9 meter hoog. Dit is een totaal andere schaal dan men in Nederland gewend is. Het maakt de beleving van de ruimte veel intenser en geeft de huurder een dubbele exposure. De mix van functies maakt Forum Rotterdam tot een bestemming op zich: een ‘verticale stad’.

Winkels

De winkels zijn gericht op een breed publiek met een bovengemiddeld aspiratieniveau. Het wordt daardoor een plek voor alle Rotterdammers; maar ook voor alle bezoekers van buiten de stad. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. In verschillende, herkenbare clusters wordt een mix van grote en kleine winkels ondergebracht die iets extra’s toevoegen aan het bestaande aanbod in de binnenstad. Daartoe is Multi al in gesprek met diverse internationale retailers die nog niet in Nederland gevestigd zijn. Maar ook meer bekende bedrijven overwegen zich met vernieuwde formules te vestigen.

Niet alleen de winkels zorgen voor levendigheid en aantrekkingskracht. Forum wordt ook een plek om gewoon even langs te gaan, elke keer als je de binnenstad bezoekt. Het is niet zomaar een winkelcentrum, maar een bestemming zoals een stadsplein waar altijd wat te doen is, waar mensen afspreken, je op een terras kunt zitten en ook winkels vindt.

Meer dan winkelen alleen

Het project omvat ca. 35.000 m² voor winkels, 3.000 m² voor horecaconcepten op de Food Square en 2.000 m² voor cultuur. Daarnaast bevat het plan 10.000 m² kantoorruimte in het nieuwe gebouw, 5.000 m² kantoren in het monument (voor ABN AMRO), 100 appartementen en een hotel met 150 kamers. Groene terrassen bieden de consument een royaal overzicht over alle publieke functies in het gebouw en ook over de omgeving, en maken daarmee een groot uitnodigend gebaar. De toekomstige bewoners en kantoorgebruikers vinden binnen het project alle voorzieningen onder handbereik.

Duurzame ontwikkeling

Energiezuinige concepten maken integraal deel uit van het ontwerp. Uitgangspunt bij dit ontwerp is het behalen van een BREEAM ‘Very Good’ rating; tot op heden is er geen winkelproject in Nederland met die rating (Multi’s Forum Duisburg, ook met BREEAM ‘Very Good’ rating, werd in 2008 uitgeroepen tot ‘Groenste winkelcentrum in Europa’.)

Vervolg

Voor het realiseren van de plannen heeft Multi Vastgoed al de benodigde grond en panden verworven inclusief het oude pand van Jungerhans en de panden van ABN AMRO. De ABN AMRO hoogbouw achter het monumentale gebouw zal worden gesloopt. ABN AMRO zal in het nieuw te realiseren project huurder zijn. De bouw zal in 2012 starten, waarna de oplevering staat gepland in 2016.
Bron: forumrotterdam.nl

Zie ook: www.forum-rotterdam.nl

Zie ook: www.koopkubus.nl

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_0541.jpg