Redding van een van de grootste gierzwaluwkolonies

Zaterdag 16 april om 10.30 uur hangt portefeuillehouder (wijkwethouder) Jock Geselschap van de deelgemeente Kralingen - Crooswijk een eerste nestkastje op voor gierzwaluwen. De ceremonie vindt plaats op het grasveld tussen de Leopoldstraat en Johan de Meesterstraat in Rotterdam. De leerlingen van het Rudolf Steinercollege maakten de speciale nestkastjes die straks overal in de wijk Kralingen komen te hangen. Met deze actie proberen bewoners, scholieren en natuurorganisaties samen een van de grootste kolonie gierzwaluwen in Rotterdam te redden.

Kolonies onder druk

De gierzwaluw is een bedreigde en beschermde vogelsoort. Gierzwaluwkolonies staan erg onder druk door renovaties en sloop van oude panden. Nieuwbouw biedt meestal geen nestgelegenheid. Volgens tellingen zijn in de afgelopen 20 jaar al 30% van de kolonies in Nederland verdwenen. De nestplaatsen van deze vogels zijn sinds 2010 jaarrond beschermd door de Flora- en Fauna wet, dus ook buiten het broedseizoen. Huiseigenaren zijn nu verplicht om vervangende nestlocaties aan te bieden bij sloop of renovatie.

Kralingen

Aan 'de Warande' in de Rotterdamse wijk Kralingen is een van de grootste gierzwaluwenkolonies van Rotterdam. Ook deze staat onder druk door dakrenovaties. De renovaties zijn natuurlijk hard nodig maar dit kan voor de gierzwaluw funest uitpakken. De vogels zijn voor succesvol broeden erg afhankelijk van een vaste nestlocatie, deze blijven ze hun leven lang gebruiken. Bij de laatste renovaties in de Carel van Nieveltstraat, Leopoldstraat en Brussestraat zijn er door de eigenaren speciale gierzwaluwdakpannen aangebracht om het voor de gierzwaluwen weer mogelijk te maken onder de dakpannen hun jongen groot te brengen.

Rudolf Steinercollege

De afgelopen maand hebben leerlingen van het Rudolf Steiner College hard gewerkt aan het maken van nestkasten voor de gierzwaluwen. Een eerste nestkast wordt aanstaande zaterdag officieel opgehangen door Dhr. Jock Geselschap, de portefeuillehouder Buitenruimte van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. De meeste nestkasten komen te hangen in de Frans Coenenstraat, die dwars door de hele wijk loopt, enkele andere kasten ook bij bewoners bij het eigen balkon. Bewoners die interesse hebben in een nestkastje kunnen dit doorgeven aan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
ART ROTTERDAM 2020

Art Rotterdam 6-9 februari 2020 - Een week waarin de stad haar deuren opent en u het beste biedt op het gebied van kunst, design en architectuur. Gedurende de hele week bruist de stad met speciale openingen, tentoonstellingen in de musea en kunstinstellingen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, muzikale events en diverse beurzen.

 
49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020 - Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen

 
P1020996.jpg