Redding van een van de grootste gierzwaluwkolonies

Zaterdag 16 april om 10.30 uur hangt portefeuillehouder (wijkwethouder) Jock Geselschap van de deelgemeente Kralingen - Crooswijk een eerste nestkastje op voor gierzwaluwen. De ceremonie vindt plaats op het grasveld tussen de Leopoldstraat en Johan de Meesterstraat in Rotterdam. De leerlingen van het Rudolf Steinercollege maakten de speciale nestkastjes die straks overal in de wijk Kralingen komen te hangen. Met deze actie proberen bewoners, scholieren en natuurorganisaties samen een van de grootste kolonie gierzwaluwen in Rotterdam te redden.

Kolonies onder druk

De gierzwaluw is een bedreigde en beschermde vogelsoort. Gierzwaluwkolonies staan erg onder druk door renovaties en sloop van oude panden. Nieuwbouw biedt meestal geen nestgelegenheid. Volgens tellingen zijn in de afgelopen 20 jaar al 30% van de kolonies in Nederland verdwenen. De nestplaatsen van deze vogels zijn sinds 2010 jaarrond beschermd door de Flora- en Fauna wet, dus ook buiten het broedseizoen. Huiseigenaren zijn nu verplicht om vervangende nestlocaties aan te bieden bij sloop of renovatie.

Kralingen

Aan 'de Warande' in de Rotterdamse wijk Kralingen is een van de grootste gierzwaluwenkolonies van Rotterdam. Ook deze staat onder druk door dakrenovaties. De renovaties zijn natuurlijk hard nodig maar dit kan voor de gierzwaluw funest uitpakken. De vogels zijn voor succesvol broeden erg afhankelijk van een vaste nestlocatie, deze blijven ze hun leven lang gebruiken. Bij de laatste renovaties in de Carel van Nieveltstraat, Leopoldstraat en Brussestraat zijn er door de eigenaren speciale gierzwaluwdakpannen aangebracht om het voor de gierzwaluwen weer mogelijk te maken onder de dakpannen hun jongen groot te brengen.

Rudolf Steinercollege

De afgelopen maand hebben leerlingen van het Rudolf Steiner College hard gewerkt aan het maken van nestkasten voor de gierzwaluwen. Een eerste nestkast wordt aanstaande zaterdag officieel opgehangen door Dhr. Jock Geselschap, de portefeuillehouder Buitenruimte van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. De meeste nestkasten komen te hangen in de Frans Coenenstraat, die dwars door de hele wijk loopt, enkele andere kasten ook bij bewoners bij het eigen balkon. Bewoners die interesse hebben in een nestkastje kunnen dit doorgeven aan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_0502.jpg