Rotterdamse daktuinen

Het bureau Stadsnatuur Rotterdam onderzocht wat de waarde is van de natuur op enkele ‘groene daken’ in de stad. En wat blijkt: op de meest onverwachte plekken kwam onderzoeker Wouter Moerland de meest bijzondere planten en dieren tegen. Als opmaat naar onze uitzending vanuit Rotterdam leidt Wouter Moerland ons rond op twee groene daken.

Sedum vs Spontaan

Met deze studie zijn twee sedumdaken onderzocht en één dak met spontaan opgekomen vegetatie. De volgende conclusies konden worden getrokken:

Substraatdikte speelt een belangrijke rol in de opbouw van organisch materiaal. Dit is vermoedelijk debet aan de lage diversiteit op de sedumdaken.

Op oudere daken komen doorgaans meer soorten voor, in het bijzonder wantsen en spinnen. Dit kan verklaard worden doordat kolonisatie van nieuw leefgebied een proces van toeval is: dieren of planten komen toevallig terecht in geschikt habitat.

De ecologische waarde van sedumdaken blijkt buiten de bloeipiek in juni-juli minimaal is. Enkele wantsen en spinnen zijn jaarrond aanwezig; vliegen en vliesvleugeligen zijn praktisch afwezig buiten de bloeitijd van Sedum.

Groene daken, ook sedumdaken, zijn een verrijking voor het stedelijk groen. Een diversiteit aan vegetatietypen is wel wenselijk. In de aanbevelingen worden enkele suggesties gedaan om met simpele ingrepen groene daken ecologisch interessanter in te richten. Soorten in het stedelijk milieu, in het bijzonder bijen en hommels, zijn gebaat bij een dakbedekking voorzien van een variatie aan substraat(dikte) en vegetatie.

Bron: http://vroegevogels.vara.nl

 

Gerelateerde artikelen

Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
ART ROTTERDAM 2020

Art Rotterdam 6-9 februari 2020 - Een week waarin de stad haar deuren opent en u het beste biedt op het gebied van kunst, design en architectuur. Gedurende de hele week bruist de stad met speciale openingen, tentoonstellingen in de musea en kunstinstellingen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, muzikale events en diverse beurzen.

 
49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020 - Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen

 
IMG_0589.jpg