Rotterdamse daktuinen

Het bureau Stadsnatuur Rotterdam onderzocht wat de waarde is van de natuur op enkele ‘groene daken’ in de stad. En wat blijkt: op de meest onverwachte plekken kwam onderzoeker Wouter Moerland de meest bijzondere planten en dieren tegen. Als opmaat naar onze uitzending vanuit Rotterdam leidt Wouter Moerland ons rond op twee groene daken.

Sedum vs Spontaan

Met deze studie zijn twee sedumdaken onderzocht en één dak met spontaan opgekomen vegetatie. De volgende conclusies konden worden getrokken:

Substraatdikte speelt een belangrijke rol in de opbouw van organisch materiaal. Dit is vermoedelijk debet aan de lage diversiteit op de sedumdaken.

Op oudere daken komen doorgaans meer soorten voor, in het bijzonder wantsen en spinnen. Dit kan verklaard worden doordat kolonisatie van nieuw leefgebied een proces van toeval is: dieren of planten komen toevallig terecht in geschikt habitat.

De ecologische waarde van sedumdaken blijkt buiten de bloeipiek in juni-juli minimaal is. Enkele wantsen en spinnen zijn jaarrond aanwezig; vliegen en vliesvleugeligen zijn praktisch afwezig buiten de bloeitijd van Sedum.

Groene daken, ook sedumdaken, zijn een verrijking voor het stedelijk groen. Een diversiteit aan vegetatietypen is wel wenselijk. In de aanbevelingen worden enkele suggesties gedaan om met simpele ingrepen groene daken ecologisch interessanter in te richten. Soorten in het stedelijk milieu, in het bijzonder bijen en hommels, zijn gebaat bij een dakbedekking voorzien van een variatie aan substraat(dikte) en vegetatie.

Bron: http://vroegevogels.vara.nl

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_4935.jpg