Wassende Weg stiller en schoner

De eerste metingen naar het effect van de Wassende Weg geven aan dat het verkeerslawaai met 4 decibel verminderd is. Voor luchtkwaliteit heeft Gemeentewerken een verbetering van 20% gemeten, maar dat kan ook andere oorzaken hebben.  Ook de slijtvastheid van het wegdek is goed.

Gemeentewerken heeft als proef aan de Westzeedijk in Rotterdam over een lengte van 100 meter een wegdek aangelegd dat bestaat uit een speciaal soort zeer open asfalt beton (zoab). Het asfalt is voor de Wassende Weg ontworpen. Hierbij is de juiste balans gezocht tussen enerzijds waterdoorlatendheid en anderzijds een goede levensduur.

Dit asfalt vangt schadelijke en vervuilende fijnstofdeeltjes op. Fijnstof is onder andere afkomstig uit de uitlaatgassen van het verkeer. Het fijnstof wordt op de Wassende Weg met opgeslagen regenwater ‘gewassen’ en daarna afgevoerd naar het riool. Vanuit het riool gaat het water naar een waterzuiveringsinstallatie. Het water wordt gezuiverd en daarna hergebruikt.  In het asfalt van de weg is oud dakbitumen verwerkt. Dit hergebruik vermindert afvalstromen. De Wassende Weg is ontwikkeld in samenwerking met verschillende bedrijven, waaronder aannemer Van Gelder.

Resultaat metingen

De pilot met de Wassende Weg is in 2009 van start gegaan. In het najaar van 2009 en het voorjaar en najaar van 2010 zijn metingen gedaan om de effectiviteit van de weg te onderzoeken. Het streven van de proef was om de hoeveelheid fijnstof met minimaal 8% omlaag te brengen en de verkeerslawaai met 3 decibel te verlagen. Voor geluid is dat ruimschoots gelukt. Door de open structuur van het asfalt is er minder verkeerslawaai. Tijdens de metingen is een vermindering van ruim 4 dB  vastgesteld. Ook het resultaat voor fijnstof is goed, maar het bleek echter niet mogelijk om het effect van de Wassende Weg uit andere mogelijke invloedsfactoren te isoleren. De resultaten zijn dus bemoedigend. 
De Wassende Weg kan nog verder verbeterd worden. Gemeentewerken wil daarom de proef met de Wassende Weg uitbreiden.

Vervolg

Op dit moment onderzoekt het Ingenieursbureau van Gemeentewerken of er een doorontwikkelde versie van de Wassende Weg kan worden aangelegd in Stadshavens of op de Maasboulevard. Bij dezeuitgebreide versie van de Wassende Weg wordt gebruik gemaakt van een groter wegoppervlak, ledverlichting, energieopwekking uit het asfalt en grotere bassins om het regenwater in op te vangen. De weg kan zorgen voor minder hittestress door warmte uit de weg te halen en deze op te slaan. Het Ingenieursbureau onderzoekt daarnaast hoe het onderhoud kan worden vereenvoudigd.

Samenhang tussen NOx en fijnstof

Tijdens de meetsessies is gebleken dat behalve schadelijke gassen (NOx) door het verkeer ook veel ultrafijne deeltjes wordt uitgestoten. Er wordt in Europa steeds meer aandacht gevraagd voor deze kleine deeltjes, omdat deze deeltjes erg schadelijk zijn voor de gezondheid. De emissie van Nox en ultrafijne deeltjes bleek heel sterk aan elkaar gekoppeld: pieken in de NOx, leverde ook pieken voor ultrafijne deeltjes op.

Duurzame wereldhavenstadRotterdam werkt aan een groene, schone, gezonde en economisch sterke stad. Samen met Rotterdammers, bedrijfsleven, kennisinstellingen maken wij van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad. De Wassende Weg draagt bij aan de Rotterdamse klimaatdoelstellingen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant De Maaltuin 9 t/m 19 mei

Van 9 t/m 19 mei verrijst midden in Trompenburg Tuinen pop-up restaurant De Maaltuin.

Een lange eettafel tussen de bijzondere exotische bloemen, planten en bomen, en dat midden in de stad!

Van buitenverblijf naar internationale geroemde tuin

Wat ontstond als buitenverblijf van een van de havenfamilies, is uitgegroeid tot een internationaal bekende botanische tuin. Trompenburg Tuinen in de Rotterdamse wijk Kralingen is een schatkamer vol bijzondere exotische bloemen, planten en bomen.

De Maaltuin laat mensen deze verborgen schoonheid van Kralingen zien. Tijdens de avond nemen we de bezoeker mee in de bijzondere omgeving, met verhalen en belevenissen van de flora en fauna om het restaurant heen. 9 mei - 18:00 tot 19 mei - 22:00

 
International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Het IFFR is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een spetterend feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 48ste editie vindt plaats van woensdag 23 januari tot zondag 3 februari 2019. Meer informatie via IFFR.com.

 

 

 
Coolheaven Winterfest 2019

Zaterdag 26 januari 2019  - Coolheaven Winterfest bewijst dat het echt kan: Een vlammend en stomend programma smeden van totaal uiteenlopende werelden als bluegrass, jazz fusion, cumbia, urban soul, gospel, tango en rauwe singer songwriter…een muzikale carrousel doorspekt met onnavolgbaar illusionisme, nieuw circustheater, meeslepende dans en ongecensureerd poppentheater. Met Coolheaven Winterfest begint het jaar pas echt!

Coolhavenkade (achter de Machinist), Rotterdam

Gratis entree!

 
IMG_0263.jpg