Nationaal Water Centrum in oprichting

Tijdens de opening van het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven is  bekend gemaakt dat dit bijzondere gebouw in het stadshavensgebied het visitekaartje van het expertisecentrum van het Nationaal Watercentrum i.o. wordt.

 

Minister Huizinga ontving in het drijvend paviljoen het oprichtingsdocument van het Nationaal Watercentrum i.o. én het watermanifest ‘Het Blauwe Perspectief‘.
In het watermanifest geeft de Nederlandse watersector weer hoe Nederland nationaal en internationaal sterker kan worden geprofileerd als Nederland Waterland.

Drijvend paviljoen
Het drijvend paviljoen is het expertisecentrum van de innovatieve en inspirerende aanpak van water, klimaat en energie. Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij 25 meter. Het drijvend paviljoen kan worden gehuurd voor ontvangsten en evenementen. Het auditorium dat in een van de koepels is gehuisvest biedt plaats aan 150 personen. In het paviljoen zijn exposities te zien over water, klimaat en energie.  Het drijvend paviljoen is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer. Het is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen verenigt de Rotterdamse klimaatdoelstellingen om de uitstoot van CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het is het eerste resultaat van klimaatbestendig bouwen in buitendijks gebied. Het drijvend paviljoen is daarmee een nieuw voorbeeld van intensief stedelijk ruimtegebruik van de Rotterdamse havenbekkens in het stadshavensgebied.
Bron: helpdeskwater.nl

Kijk ook eens op: www.waterhoofdstad.nl

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_4922.jpg