Wederom meer jongeren op de been voor kunst & cultuur

Ook dit jaar verkoopt Museumnacht010 uit. Duizenden avonturiers, denkers, dromers, kunstkenners en nachtvlinders zien de stad Rotterdam in een ander licht. De kleur oranje-rood wijst de ruim 9.000 bezoekers de weg. Onderweg ervaren ze poetry slams bij Witte de With en TENT en part-time prep-workshops bij The Performance Bar. Meer dan de helft van de bezoekers is onder de 35 jaar, uniek deze editie is de grote aanwezigheid van 18-24 jarigen onder de bezoekers. Dat zorgt voor nieuwe energie in de Rotterdamse instellingen.

Een gevoel van saamhorigheid in festivalsfeer

De vijf type bezoekers floreren in het straatbeeld. Zo wordt er door de avonturiers in het Wereldmuseum met grote grote ogen gekeken naar de live tattoosessie van Stacii Samidin en Joey Patty; luisteren de denkers ademloos in het Maritiem Museum Rotterdam naar een talkshow over het grootste zeemonster ter wereld; stelen nachtvlinders de show achter de veilingtafel van Vendu Rotterdam; deinzen dromers mee op de huisgeluiden van Elise ‘t Hart in Huis Sonneveld en kijken kunstkenners hun ogen uit in Het Oogziekenhuis bij een exclusieve kunstrondleiding.

Mo (27): “Ik weet niet precies wat het is, maar door Museumnacht010 kijk ik heel anders naar kunst. De sfeer, de diversiteit aan kunst en mensen, dat voelt goed!” Martijn (25): “Ondanks de strakke route hebben we toch niet alles kunnen zien wat we op ons lijstje hadden. Ik kijk uit naar volgend jaar!” Sara (18): “Het Oogziekenhuis, dat is echt de highlight van Museumnacht010 voor mij.” Lisanne (32): “Wat ik leuk vind aan Museumnacht is dat ik dingen ontdek, die ik normaal gesproken niet zou zien.”

Een unieke blik op jezelf in de stad

Museumnacht010 is een initiatief van de Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen. Deuren die normaal gesloten blijven, gaan open. Zo beklimmen bezoekers het Boijmans-torentje en klinkt na afloop enthousiasme: “A once in a lifetime experience!”. Op Instagram worden ook het immens grote supportersdoek bij het Feyenoord Museum en de performances bij de Kunsthal en Kunstuitleen Rotterdam goed gedeeld.

Perspectieven die anders niet of te weinig belicht worden, vinden tijdens Museumnacht010 een podium. Bij Weelde vindt een discussie en panelgesprek plaats over het Rotterdamse nachtleven geboren uit initiatief van Weelde, N8W8, KLAUW, Motel Mozaique Festival, AVL Mundo en Museumnacht010. Thijs Boer, N8W8 Rotterdam: “Het beestje werd bij de naam genoemd, en er werd niet om de hete brij heen gedraaid.” Berksun Çiçek van KLAUW Collective sluit zich daarbij aan: “Het nachtleven gaat om connecten, creëren en ontsnappen uit de norm en het alledaagse leven. Dat is niet mogelijk met racisme, sexisme en xenofobie. Ik merkte dat mensen veel bewuster gingen nadenken over wat ze zelf kunnen doen en leren.”

Projectleider Germa Roos blikt terug op een Museumnacht010 vol goede sferen: “Je voelt de sfeer van een groots festival! Je ziet het aan de uitgelichte instellingen en Rotterdamse iconen als de Erasmusbrug, Euromast en Hofpleinvijver. Er hangt een groot saamhorigheidsgevoel in de stad. Er zijn opvallend veel jongeren op de been, die zich op enthousiaste wijze onderdompelen in kunst en cultuur met een actueel thema. Van safe spaces tot klimaat, een resultaat om trots op te zijn als stad.”

 

De volgende editie van Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 6 maart 2021. Blijf op de hoogte via @museumnacht010 op Instagram en Facebook.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_3293.jpg