Wederom meer jongeren op de been voor kunst & cultuur

Ook dit jaar verkoopt Museumnacht010 uit. Duizenden avonturiers, denkers, dromers, kunstkenners en nachtvlinders zien de stad Rotterdam in een ander licht. De kleur oranje-rood wijst de ruim 9.000 bezoekers de weg. Onderweg ervaren ze poetry slams bij Witte de With en TENT en part-time prep-workshops bij The Performance Bar. Meer dan de helft van de bezoekers is onder de 35 jaar, uniek deze editie is de grote aanwezigheid van 18-24 jarigen onder de bezoekers. Dat zorgt voor nieuwe energie in de Rotterdamse instellingen.

Een gevoel van saamhorigheid in festivalsfeer

De vijf type bezoekers floreren in het straatbeeld. Zo wordt er door de avonturiers in het Wereldmuseum met grote grote ogen gekeken naar de live tattoosessie van Stacii Samidin en Joey Patty; luisteren de denkers ademloos in het Maritiem Museum Rotterdam naar een talkshow over het grootste zeemonster ter wereld; stelen nachtvlinders de show achter de veilingtafel van Vendu Rotterdam; deinzen dromers mee op de huisgeluiden van Elise ‘t Hart in Huis Sonneveld en kijken kunstkenners hun ogen uit in Het Oogziekenhuis bij een exclusieve kunstrondleiding.

Mo (27): “Ik weet niet precies wat het is, maar door Museumnacht010 kijk ik heel anders naar kunst. De sfeer, de diversiteit aan kunst en mensen, dat voelt goed!” Martijn (25): “Ondanks de strakke route hebben we toch niet alles kunnen zien wat we op ons lijstje hadden. Ik kijk uit naar volgend jaar!” Sara (18): “Het Oogziekenhuis, dat is echt de highlight van Museumnacht010 voor mij.” Lisanne (32): “Wat ik leuk vind aan Museumnacht is dat ik dingen ontdek, die ik normaal gesproken niet zou zien.”

Een unieke blik op jezelf in de stad

Museumnacht010 is een initiatief van de Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen. Deuren die normaal gesloten blijven, gaan open. Zo beklimmen bezoekers het Boijmans-torentje en klinkt na afloop enthousiasme: “A once in a lifetime experience!”. Op Instagram worden ook het immens grote supportersdoek bij het Feyenoord Museum en de performances bij de Kunsthal en Kunstuitleen Rotterdam goed gedeeld.

Perspectieven die anders niet of te weinig belicht worden, vinden tijdens Museumnacht010 een podium. Bij Weelde vindt een discussie en panelgesprek plaats over het Rotterdamse nachtleven geboren uit initiatief van Weelde, N8W8, KLAUW, Motel Mozaique Festival, AVL Mundo en Museumnacht010. Thijs Boer, N8W8 Rotterdam: “Het beestje werd bij de naam genoemd, en er werd niet om de hete brij heen gedraaid.” Berksun Çiçek van KLAUW Collective sluit zich daarbij aan: “Het nachtleven gaat om connecten, creëren en ontsnappen uit de norm en het alledaagse leven. Dat is niet mogelijk met racisme, sexisme en xenofobie. Ik merkte dat mensen veel bewuster gingen nadenken over wat ze zelf kunnen doen en leren.”

Projectleider Germa Roos blikt terug op een Museumnacht010 vol goede sferen: “Je voelt de sfeer van een groots festival! Je ziet het aan de uitgelichte instellingen en Rotterdamse iconen als de Erasmusbrug, Euromast en Hofpleinvijver. Er hangt een groot saamhorigheidsgevoel in de stad. Er zijn opvallend veel jongeren op de been, die zich op enthousiaste wijze onderdompelen in kunst en cultuur met een actueel thema. Van safe spaces tot klimaat, een resultaat om trots op te zijn als stad.”

 

De volgende editie van Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 6 maart 2021. Blijf op de hoogte via @museumnacht010 op Instagram en Facebook.

 

Over WFFR - Het verhaal van de natuur

WFFR is een meerdaags filmfestival voor natuurfilms. Het festival vindt plaats van  27 oktober t/m 1 november in bioscoop Cinerama in Rotterdam. Dit jaar zijn de films ook online te bekijken. Het volledige programma staat vanaf 1 oktober op onze website. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2020.

 
Gratis naar Museum Rotterdam

Van 5 tot en met 13 september kun je gratis naar Museum Rotterdam. Het museum hoopt op deze manier zo veel mogelijk Rotterdammers te laten zien dat het belangrijk is dat het open blijft.
De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseerde eerder dit jaar om Museum Rotterdam vanaf volgend jaar geen subsidie meer te geven. Hierdoor dreigt een sluiting van het museum.

 
Containerbar Noord

Nu de pop-upbar Containerbar Noord zeker tot september niet kan plaatsvinden, komt de organisatie met een tof alternatief. Twee cafés aan het Noordplein worden verbouwd tot één bar met een groot, gezellig terras.

De man achter Containerbar Noord, Frankie Dros, werkt hierbij samen met horecaondernemer Ron de Jong van Bokaal en De Gele Kanarie. Samen verbouwen ze Café Noorderbrug en Café Marietje tot een nieuwe hotspot die Containerbar Noord gaat heten.

Levendigheid

Containerbar Noord zou dit jaar een vergunning van een half jaar krijgen, maar dat gaat nu dus niet door. Met deze nieuwe bar hopen de mannen de levendigheid op het Noordplein te vergroten. De bar opent in juli of augustus.

 
IMG_4030.jpg