Rotterdam herdenkt

Op zaterdag 4 mei herdenkt Rotterdam alle burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten en kransleggingen in de stad waarbij de burgemeester of wethouders aanwezig zijn.

Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg, Leuvehoofd, 10.45 uur

Bij De Boeg wordt om 11.00 uur zes glazen geslagen op de scheepsbel door het Zeekadetkorps Rotterdam. Daarna wordt de vlag halfstok gehesen en volgt een minuut stilte. Aansluitend volgt een kranslegging en een overdenking door burgemeester Aboutaleb. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Douane Harmonie.

 

Algemene Begraafplaats Crooswijk, Kerkhoflaan, 14.00 uur

In Crooswijk spreken burgemeester Aboutaleb en krijgsmacht-aalmoezenier Korps Mariniers P.F.A. Visschers. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Michiel Adriaenszoon de Ruyter Kwintet. Tijdens de stille tocht over de begraafplaats legt burgemeester Aboutaleb i.a.v. Brigade-generaal der Mariniers Mac Mootry een krans bij het Erehof van Verzet, Korea monument, Indië monument, Burger monument, Geallieerden monument en het Militaire Erehof.

 

Monument Ongebroken Verzet op het Kruisplein, 17.45 uur

Herdenkingsbijeenkomst en kranslegging door burgemeester Aboutaleb bij het Verzetsmonument op het Kruisplein.

 

Laurenskerk 18.30 uur, stille tocht

’s Avonds is de centrale herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk. Iedereen is welkom. Sprekers zijn burgemeester Aboutaleb en kunstenaar Joep van Lieshout. Studenten van Codarts verzorgen de culturele omlijsting. De aansluitende stille tocht begint om 19.30 uur en gaat via de Hoogstraat, Keizerstraat en Blaak naar Plein 1940.

Plein 1940, 19.50 uur

De centrale herdenking bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine wordt muzikaal omlijst met koraalmuziek van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Burgemeester Aboutaleb legt hier een krans en spreekt een kort woord. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur en het Wilhelmus leggen verschillende autoriteiten en organisaties een krans.

 

Vallende Ruiter bij het Zuidplein, 18.30 uur

Bij het monument De Vallende Ruiter is een kranslegging, declamatie en muziek. Wethouder Richard Moti spreekt een woord van herdenking uit en legt samen met wethouder Bas Kurvers een krans. De herdenking start met een ontvangst in Zwemcentrum Rotterdam waarna de aanwezigen in een stoet naar het monument lopen.

Henk Huismanplantsoen Heijplaat aan de Courzandseweg, 19.15 uur

De gevallenen op Heijplaat worden herdacht met een kranslegging, declamatie en muziek. Wethouder Sven de Langen spreekt en legt namens het gemeentebestuur een krans.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_2365.jpg