Inhuren werklozen voorwaarde voor opdracht

Rotterdam maakt het inhuren van werklozen tot  voorwaarde voor een opdracht. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor klussen in de Rotterdamse buitenruimte, moeten voortaan minimaal 20 procent van de loonkosten besteden aan moeilijk bemiddelbaar personeel. Het gaat om langdurig werklozen of ingehuurde werknemers die sociale banen hebben, bijvoorbeeld bij de Roteb.

Het Rotterdamse college introduceert een soort puntensysteem. Bedrijven die bijvoorbeeld de groenvoorziening verzorgen of straten onderhouden krijgen voordelen naarmate ze meer kwetsbare werknemers in dienst hebben.

Verplicht

Het kan dan gebeuren dat een bedrijf meer geld vraagt dan de concurrentie, maar toch de opdracht krijgt vanwege het maatschappelijke nut. Het percentage van 20 procent is een ‘beslissend criterium’. Wie er niet aan voldoet, krijgt geen opdrachten van Gemeentewerken, dat ieder jaar ongeveer 35 miljoen euro aan externe bedrijven uitgeeft.

Eerste contract

Wethouder Marco Florijn (Sociale Zaken) kondigde eerder al aan dat hij bedrijven die voor de gemeente werken zou gaan verplichten langdurig werklozen in dienst te nemen. Die plannen zijn nu dus helemaal uitgewerkt. Binnenkort komt Gemeentewerken Rotterdam met de eerste aanbesteding die op deze manier is gedaan.

De regels zijn bedoeld om mensen aan het werk en uit de bijstand te houden.

Bedrijfsleven

Veel banen van mensen die gesubsidieerd werk verrichten staan momenteel op de tocht. Het Rijk bezuinigt ongeveer 190 miljoen euro op de zogenoemde ID-banen. In Rotterdam dreigen daardoor ongeveer 1700 mensen hun werk te verliezen. De vierhonderd tot vijfhonderd ID'ers die bij de gemeente zelf aan de slag zijn, mogen blijven.
Bron; rijnmond.nl

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_4022.jpg