Opnieuw onderzoek naar Rotterdamse blunderput

Opnieuw komt er een onderzoek naar de bouw van de Museumparkgarage in Rotterdam. De gemeenteraad nam daarover dinsdag een motie aan.

Het onderzoeksbureau Policy Research Corporation in Rotterdam presenteerde afgelopen vrijdag al een kritisch onderzoek naar aanleiding van de meest recente kostenstijging bij de zogenoemde blunderput.

De raad wil dat de belangrijkste open eindjes verder worden onderzocht. De nieuwe gemeenteraad gaat invulling geven aan het onderzoek.

Eind vorig jaar maakte verantwoordelijk wethouder Hans Vervat bekend dat de parkeergarage circa 5 miljoen euro duurder uitpakt. De extra kosten werden veroorzaakt doordat aanpassingen en versterkingen nodig bleken in de bouwconstructie.

Verdubbeld
Het is niet de eerste keer dat de geschatte kosten werden overschreden. Aanvankelijk waren de kosten geraamd op 54 miljoen euro, maar in 2007 was dat bedrag al verdubbeld.

Een raadsenquête bracht verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu toen aan het wankelen, maar ze mocht uiteindelijk blijven. De VVD stapte later uit het college, Vervat volgde Baljeu op.

Hij nam in de afgelopen maanden een aantal maatregelen om het project in goede banen te leiden en andere bouwprojecten strenger te controleren.
Bron: ANP

 

Risico's Rotterdamse 'blunderput' verkeerd ingeschat

De risico's tijdens de bouw van de Museumparkgarage in Rotterdam zijn onderschat. Dat stelde een onderzoeksbureau vrijdag in een rapport over de meest recente kostenstijging bij de zogenoemde blunderput. Het rapport is opgesteld in opdracht van de gemeenteraad.

Kwaliteit
Zo was de kwaliteit van het ontwerp van de garage ,,zwaar overschat" en het budget om tegenvallers op te vangen te laag. De verantwoordelijke diensten, Gemeentewerken en Ontwikkelaarsbedrijf Rotterdam, hebben opleverings- en financieringsproblemen veel te laat doorgegeven aan het college en de gemeenteraad.
Bron: rtl.nl

Begin ..... besloot de Rotterdamse gemeenteraad dat de parkeergarage onder het Museumpark moet worden afgemaakt.

De bouw heeft zo’n anderhalf jaar stil gelegen, nadat er schade aan panden in de omgeving van de bouwput was ontstaan. In totaal gaat de garage ruim 103 miljoen euro kosten, ruim twee keer zoveel als de 48 miljoen die eerder was begroot.

Wat er allemaal is mis gegaan rond de Museumparkgarage wordt onderzocht door een enquêtecommissie van de gemeenteraad. Vanaf 27 augustus verhoren zij in het openbaar zestien ambtenaren en politici.

In Dossier Blunderput vindt u alle achtergronden over de duurste garage van de regio.

www.rotterdamhoboken.nl

Deel 1 van de  "Blunderput soap".

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_4022.jpg