Rotterdam Gaat Groen

Rotterdam staat zondag 19 september in het teken van duurzame mobiliteit. Tijdens Rotterdam Gaat Groen kunnen bezoekers kennis maken met schoon vervoer. Rotterdam sluit hiermee aan bij de Europese Mobiliteitsweek, van 12 t/m 19 september.

Het evenement vindt plaats op de Binnenrotte (ter hoogte van de Meent) van 12.00 tot 17.00 uur. Rotterdam Gaat Groen laat zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van schoon gebruik, schone voertuigen en schone brandstoffen. De schoonste voertuigen worden getoond, looproutes worden gepromoot, net als de fiets, het openbaar vervoer en schone auto's. Ook krijgen allerlei vormen van elektrisch vervoer aandacht. Te bewonderen zijn de elektrische racewagen Tesla en de nieuwste elektrische Toyota Prius Plug-In, maar ook de allernieuwste elektrische velomobiel (een éénpersoons snelle driewiel fiets), tuk-tuk, fietstaxi en de E-busz bus van de RET. Ook kunnen bezoekers een proefrit te maken op een e-fiets, e-scooter of Segway. Om 13.00 uur lanceert wethouder duurzaamheid Alexandra van Huffelen, de Binnenstadservice Rotterdam. Dit biedt een alternatief voor binnenstedelijk goederenvervoer. Ondernemers uit de binnenstad van Rotterdam kunnen hun goederen laten afleveren bij het adres van Binnenstadservice. Vervolgens worden de goederen slim gebundeld en met schone voertuigen (aardgas of elektrisch) vervoerd naar de winkels. Hierdoor is er minder verkeer in de binnenstad en is het ook beter voor de luchtkwaliteit. De Binnenstadservice is gratis voor ondernemers. Alle bewaakte fietsenstallingen in het centrum zijn op 19 september gratis. Vanaf 12.00 uur worden die dag op de P+R terreinen Slinge, Alexander, Kralingse Zoom, Capelsebrug en Melachtonweg gratis dagkaarten van de RET uitgedeeld.

Bron: echo.nl

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
P1000391.jpg