Liefhebbers van pindakaas snel naar museum Boymans

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de befaamde Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers aangekocht. Deze vloer is een bijzondere installatie met een roemruchte geschiedenis. Het kunstwerk sluit aan bij andere conceptuele vloersculpturen in de museumcollectie.

De Pindakaasvloer (1962-2010) is een ontwerp van de beeldend kunstenaar Wim T. Schippers (1942). De Pindakaasvloer is op elke gewenste grootte uit te voeren en bestaat uit een soort lijst, waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt. Museum Boijmans Van Beuningen heeft de geurige vloer afgelopen december aangekocht en zal het werk vanaf 5 maart 2011 (de Rotterdamse Museumnacht) tentoonstellen voor publiek. Het museum is verheugd met deze nieuwe aanwinst van de maker van ‘Het Is Me Wat’ (beter bekend als de zwevende steen) en enkele andere werken in de collectie.

 

Utrechtse glijpartijen

In 1969 is dit concept voor de eerste keer uitgevoerd bij Galerie Mickery in Loenersloot en daarna onder meer in het Centraal Museum in Utrecht, tijdens de overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers. Wie in 1997 het Centraal Museum bezocht, kon onverwacht terechtkomen op een plakkaat kleverige pindakaas, waar men of onderuit ging, of aan vast bleef plakken. Het is de eerste keer dat het kunstwerk in Rotterdam te zien is.

 

Zwevende steen en groene eieren

Dit werk van Wim T. Schippers sluit aan bij andere conceptuele kunst in de museumcollectie, zoals de vloersculptuur ‘A Computer which will solve every problem in the world / 3-12 Polygon’ van Walter de Maria uit 1984 en ‘The Well Polished Floor Sculpture’ van Ger van Elk uit 1969-1980. Museum Boijmans Van Beuningen heeft van Wim T. Schippers verscheidene werken in de collectie waaronder werken op papier, de zwevende steen ‘Het is Me Wat’ (1999) en uit 1966 een wit tapijt waarin groene eieren zijn verwerkt.

 

Wim T. Schippers

De Pindakaasvloer past binnen de conceptuele werkwijze van Wim T. Schippers. Karakters als Ernie uit Sesamstraat en Jaques Plafond, maar ook een sculptuur als de zwevende steen laten zien dat in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nochtans wel de moeite waard. Het bestrijken van een galerievloer met pindakaas is een voorbeeld van deze gedachtegang. Deze werkwijze past Schippers toe als a-dynamische radio- en televisiemaker, (toneel)schrijver en beeldend kunstenaar. Wim T. Schippers is bekend van programma’s uit de jaren 60 en 70 als Hoepla, Fred Haché en Sjef van Oekel. Sinds 1976 is zijn stem bekend van Ernie in Sesamstraat.
Bron: boijmans.nl

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_4922.jpg