Liefhebbers van pindakaas snel naar museum Boymans

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de befaamde Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers aangekocht. Deze vloer is een bijzondere installatie met een roemruchte geschiedenis. Het kunstwerk sluit aan bij andere conceptuele vloersculpturen in de museumcollectie.

De Pindakaasvloer (1962-2010) is een ontwerp van de beeldend kunstenaar Wim T. Schippers (1942). De Pindakaasvloer is op elke gewenste grootte uit te voeren en bestaat uit een soort lijst, waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt. Museum Boijmans Van Beuningen heeft de geurige vloer afgelopen december aangekocht en zal het werk vanaf 5 maart 2011 (de Rotterdamse Museumnacht) tentoonstellen voor publiek. Het museum is verheugd met deze nieuwe aanwinst van de maker van ‘Het Is Me Wat’ (beter bekend als de zwevende steen) en enkele andere werken in de collectie.

 

Utrechtse glijpartijen

In 1969 is dit concept voor de eerste keer uitgevoerd bij Galerie Mickery in Loenersloot en daarna onder meer in het Centraal Museum in Utrecht, tijdens de overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers. Wie in 1997 het Centraal Museum bezocht, kon onverwacht terechtkomen op een plakkaat kleverige pindakaas, waar men of onderuit ging, of aan vast bleef plakken. Het is de eerste keer dat het kunstwerk in Rotterdam te zien is.

 

Zwevende steen en groene eieren

Dit werk van Wim T. Schippers sluit aan bij andere conceptuele kunst in de museumcollectie, zoals de vloersculptuur ‘A Computer which will solve every problem in the world / 3-12 Polygon’ van Walter de Maria uit 1984 en ‘The Well Polished Floor Sculpture’ van Ger van Elk uit 1969-1980. Museum Boijmans Van Beuningen heeft van Wim T. Schippers verscheidene werken in de collectie waaronder werken op papier, de zwevende steen ‘Het is Me Wat’ (1999) en uit 1966 een wit tapijt waarin groene eieren zijn verwerkt.

 

Wim T. Schippers

De Pindakaasvloer past binnen de conceptuele werkwijze van Wim T. Schippers. Karakters als Ernie uit Sesamstraat en Jaques Plafond, maar ook een sculptuur als de zwevende steen laten zien dat in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nochtans wel de moeite waard. Het bestrijken van een galerievloer met pindakaas is een voorbeeld van deze gedachtegang. Deze werkwijze past Schippers toe als a-dynamische radio- en televisiemaker, (toneel)schrijver en beeldend kunstenaar. Wim T. Schippers is bekend van programma’s uit de jaren 60 en 70 als Hoepla, Fred Haché en Sjef van Oekel. Sinds 1976 is zijn stem bekend van Ernie in Sesamstraat.
Bron: boijmans.nl

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_2796.jpg