Blijdorp serveert Visvrije Tonijn

Blijdorp

Vandaag zal Diergaarde Blijdorp in Rotterdam bezoekers in het Caraibisch Café in het Oceanium laten smullen van Tonyn van de Vegetarische Slager waar geen vis in verwerkt is. Hiermee wil Blijdorp een pioniersrol vervullen in het cruciale herstel en behoud van visstanden. De Vegetarische Slager heeft een methode ontwikkeld om wel de smaak van vis te pakken te krijgen (uit plantaardige grondstoffen), maar de vis zelf te laten zwemmen. Zo won het bedrijf in 2012 de finale van SmaakvanNL, een onderscheiding voor het lekkerste nieuwe product van Nederland, met visvrije ‘gerookte palingsalade’ die niet van echt te onderscheiden is.

Inmiddels is welbekend dat de Blauwvintonijn met uitsterven is bedreigd. Het dier zal naar verwachting binnen 10 jaar ophouden te bestaan, tenzij het zeeleven een eerlijke kans krijgt om te herstellen. De Vegetarische Slager en Blijdorp willen alles doen om het tij te keren. Tania Oudegeest van de afdeling Natuurbehoud en Duurzaamheid van Blijdorp: “We gebruiken de producten van de Vegetarische Slager al vaak als diervriendelijk alternatief tijdens exclusieve evenementen, maar willen nu ook de reguliere bezoeker verrassen met de Tonyn. We zijn heel benieuwd naar de reacties van het nietsvermoedende publiek!”

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_4935.jpg