Marktconsultatie voor drijvend bouwen Rijnhaven

Charlois

De gemeente Rotterdam start marktconsultatie voor het drijvend bouwen in de Rijnhaven. De gemeente Rotterdam start een traject om het vele water in de oude stadshavens te gaan bebouwen.  Zij gaat hiervoor marktpartijen consulteren om ideeën te genereren voor drijvend bouwen in de Rijnhaven, deelproject van Stadshavens Rotterdam.

Hamit Karakus, wethouder van Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie/projectwethouder Zuid: “Om te onderzoeken of een drijvend programma in de Rijnhaven daadwerkelijk mogelijk is, wil ik marktpartijen in de gelegenheid stellen om hun visie over drijvend bouwen kenbaar te maken.”

Tijdens de consultatieronde worden de mogelijkheden verkend om de Rijnhaven op een duurzame manier definitief te bebouwen. De gemeente heeft hierbij een tweeledig doel:

1. Voorafgaand aan het aanbestedingstraject marktpartijen informeren over het project, de principes van het uitgeven van een “waterperceel”, de ruimte voor innovatie rond duurzaam en drijvend bouwen en de inrichting van de aanbestedingsprocedure;

2. Inzicht krijgen in de kansen en potenties van het project.

 

Tot het moment van definitieve realisatie wordt er voor de Rijnhaven voor maximaal vijf jaar een tijdelijk initiatief ontwikkeld. Wat dit tijdelijke initiatief inhoudt wordt eind maart 2012 bekend gemaakt.

Uitkomsten
In april 2012 verwacht de gemeente de resultaten uit de marktconsultatie te ontvangen. Op basis van deze uitkomsten wordt het aanbestedingsdocument opgesteld en zal het college van B&W beslissen of er gestart kan worden met een aanbesteding. De aanbesteding zou dan in het najaar van 2012 starten. De partijen die deelnemen aan de marktconsultatie ontvangen geen vergoeding en ontvangen ook geen garanties voor een inschrijving op de aanbesteding. Een internationale jury neemt uiteindelijk de beslissing aan welke partij of partijen de gunning verleend wordt.

Nieuw Icoon
Drijvend bouwen moet voor meer levendigheid in de haven zorgen en een positief effect hebben op de omliggende wijken. Er kan gedacht worden aan verschillende functies, zoals wonen, werken en recreatie. Het project beslaat circa 3 hectare en wordt op een duurzame wijze ontwikkeld. Hierbij krijgt de markt veel vrijheid. Uiteindelijk moet het project een nieuw icoon voor Rotterdam gaan opleveren.

Stadshavens Rotterdam
De Rijnhaven is een deelproject van Stadshavens Rotterdam, een 1.600 ha groot gebied dat geleidelijk transformeert van een monofunctionele haven naar een multifunctioneel stedelijke omgeving, waarin stad en haven opnieuw worden verbonden. Stadshavens Rotterdam omvat vier deelgebieden, Merwe/Vierhavens, Waal/Eemhaven, RDM-terrein/Heijplaat en Rijn/Maashaven, waarvan de Rijnhaven een onderdeel is.

De Rotterdamse Stadshavens

 

 

Gerelateerde artikelen

Rrrollend Foodtruck Festival Rotterdam

Rrrollend Foodtruck festival trekt ook dit jaar weer door Nederland. Een festival waar je samen met je gezin, familie en/of vrienden heerlijk kan eten en drinken.
Rotterdam - Museumpark - 13 t/m 15 september

 
‎Muziek op de Rotte‎ aan Muziek op de Rotte 2019

Vanavond om 18.00 uur openen we Muziek op de Rotte 2019! En we gaan het hele weekend door met fijne muziek uit de hele wereld en gezellige mensen op een prachtige locatie in de zon! De toegang is 3 dagen lang gewoon helemaal gratis!

 
De openingsfilm voor het komende WFFR: GALAPAGOS

De Openingsfilm is bekend! Met grote trots presenteren we de openingsfilm voor het komende WFFR: GALAPAGOS: Hope for the Future
Deze indrukwekkende film is een prachtig portret over de unieke eilandengroep midden in de Stille Oceaan bij Ecuador. Het is een film vol schitterende beelden van ongerepte natuur en bijzondere diersoorten, zoals de Galapagos pinguïns, hamerhaaien, Blue Footed Boobies en de grootste schildpadden ter wereld.

 
IMG_0541.jpg