Marktconsultatie voor drijvend bouwen Rijnhaven

Charlois

De gemeente Rotterdam start marktconsultatie voor het drijvend bouwen in de Rijnhaven. De gemeente Rotterdam start een traject om het vele water in de oude stadshavens te gaan bebouwen.  Zij gaat hiervoor marktpartijen consulteren om ideeën te genereren voor drijvend bouwen in de Rijnhaven, deelproject van Stadshavens Rotterdam.

Hamit Karakus, wethouder van Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie/projectwethouder Zuid: “Om te onderzoeken of een drijvend programma in de Rijnhaven daadwerkelijk mogelijk is, wil ik marktpartijen in de gelegenheid stellen om hun visie over drijvend bouwen kenbaar te maken.”

Tijdens de consultatieronde worden de mogelijkheden verkend om de Rijnhaven op een duurzame manier definitief te bebouwen. De gemeente heeft hierbij een tweeledig doel:

1. Voorafgaand aan het aanbestedingstraject marktpartijen informeren over het project, de principes van het uitgeven van een “waterperceel”, de ruimte voor innovatie rond duurzaam en drijvend bouwen en de inrichting van de aanbestedingsprocedure;

2. Inzicht krijgen in de kansen en potenties van het project.

 

Tot het moment van definitieve realisatie wordt er voor de Rijnhaven voor maximaal vijf jaar een tijdelijk initiatief ontwikkeld. Wat dit tijdelijke initiatief inhoudt wordt eind maart 2012 bekend gemaakt.

Uitkomsten
In april 2012 verwacht de gemeente de resultaten uit de marktconsultatie te ontvangen. Op basis van deze uitkomsten wordt het aanbestedingsdocument opgesteld en zal het college van B&W beslissen of er gestart kan worden met een aanbesteding. De aanbesteding zou dan in het najaar van 2012 starten. De partijen die deelnemen aan de marktconsultatie ontvangen geen vergoeding en ontvangen ook geen garanties voor een inschrijving op de aanbesteding. Een internationale jury neemt uiteindelijk de beslissing aan welke partij of partijen de gunning verleend wordt.

Nieuw Icoon
Drijvend bouwen moet voor meer levendigheid in de haven zorgen en een positief effect hebben op de omliggende wijken. Er kan gedacht worden aan verschillende functies, zoals wonen, werken en recreatie. Het project beslaat circa 3 hectare en wordt op een duurzame wijze ontwikkeld. Hierbij krijgt de markt veel vrijheid. Uiteindelijk moet het project een nieuw icoon voor Rotterdam gaan opleveren.

Stadshavens Rotterdam
De Rijnhaven is een deelproject van Stadshavens Rotterdam, een 1.600 ha groot gebied dat geleidelijk transformeert van een monofunctionele haven naar een multifunctioneel stedelijke omgeving, waarin stad en haven opnieuw worden verbonden. Stadshavens Rotterdam omvat vier deelgebieden, Merwe/Vierhavens, Waal/Eemhaven, RDM-terrein/Heijplaat en Rijn/Maashaven, waarvan de Rijnhaven een onderdeel is.

De Rotterdamse Stadshavens

 

 

Gerelateerde artikelen

Artistieke afsluiter van je Museumnacht010

De nachten zijn stil in Rotterdam. Uitgestorven. Jij - artistieke doorzakker - denkt dat het anders kan. Nee, anders moet. De zon zien ondergaan én zien opkomen. Op een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn. Een safe space. Daar, aan het rafelrandje van de stad gaat het gebeuren.

Weelde, AVL Mundo, Motel Mozaique Festival, KLAUW & AMPFEMININE bevragen wat het Rotterdamse nachtleven moet zijn. Van debat tot performances, en van multimediakunst tot elektronische deuntjes in de vroege uurtjes. Hoe maken we de nacht inclusiever, veiliger en progressiever? Je herontdekt, bevraagt en ervaart het nachtleven op de artistieke afterparty van Museumnacht010.

 

 

 

 

 
ART ROTTERDAM 2020

Art Rotterdam 6-9 februari 2020 - Een week waarin de stad haar deuren opent en u het beste biedt op het gebied van kunst, design en architectuur. Gedurende de hele week bruist de stad met speciale openingen, tentoonstellingen in de musea en kunstinstellingen, lezingen, rondleidingen, performances, debatten, pop-up shows, muzikale events en diverse beurzen.

 
49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020 - Met bijna 330.000 bezoeken en meer dan 2.400 aanwezige filmprofessionals is IFFR een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de spannende, mondiale hoofdstad van de cinema. Ontmoetingsplek is festivalhart de Doelen

 
P1050318.jpg