Nieuwe verlichting Erasmusbrug vanaf 25 maart in gebruik
De Erasmusbrug heeft nieuwe verlichting. Op zaterdagavond 25 maart neemt wethouder Eerdmans (Buitenruimte) de nieuwe energiezuinige ledverlichting officieel in gebruik. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een korte lichtshow.
Programma
Wethouder Eerdmans neemt op de Willemskade ter hoogte van nummer 22 de nieuwe verlichting in gebruik. Het programma is als volgt:
19.45 uur aankomst genodigden en pers
20.00 uur welkom en kort vraaggesprek met wethouder Joost Eerdmans, directeur Linda Molenaar van Stadsbeheer en Cees de Wijs, CEO van Dynniq.
20.15 uur korte lichtshow nieuwe sierverlichting van de Erasmusbrug (ongeveer 2 minuten)
20.25 uur optreden koor compositie ‘Four drifting seasons’
20.30 uur Earh Hour; de sierverlichting van de Erasmusbrug gaat uit tot 21.30 uur.
Energiezuinig
De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, is vervangen door energiezuinige ledlampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug zijn vervangen. Met de nieuwe ledverlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag.
Getest
Zowel de dagelijkse witte verlichting als de gekleurde verlichting voor speciale gebeurtenissen is de afgelopen weken uitgebreid getest. De nieuwe verlichting is op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee wordt ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.
Oorspronkelijke lichtplan
De nu 20-jarige Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is nauw betrokken bij het vernieuwen van de verlichting. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe ledverlichting komt zoveel mogelijk overeen met het oorspronkelijke lichtplan.
Earth Hour
Niet voor niets is de datum 25 maart gekozen om de nieuwe verlichting in gebruik te nemen. Die dag is van 20.30 tot 21.30 uur Earth Hour: wereldwijd doen mensen, bedrijven en gemeenten op hetzelfde tijdstip het licht uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook de sierverlichting van de Erasmusbrug gaat dan een uur uit.
Vlak voordat het licht uit gaat, maken de zangers van inspiratieplatform LaatBloeien de klimaatverandering sinds 1880 hoorbaar en voelbaar in de compositie ‘Four Drifting Seasons’ van componist Merlijn Twaalfhoven.