Grote groei elektrische autokilometers in Rotterdam
Om de groei van het elektrisch rijden mogelijk te maken heeft de gemeente in het afgelopen jaar ruim 680 nieuwe oplaadpunten geplaatst. “We willen het voor mensen zo makkelijk mogelijk maken om elektrisch te rijden”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Ons streven is dat elke nieuwe auto die wordt aangeschaft een elektrische is. Daarom zorgen we ervoor dat er voor alle Rotterdammers op loopafstand van de woning een laadpaal te vinden is”.
In 2020 is bijna twee keer zoveel van het laadnetwerk gebruikgemaakt als in 2019. De elektrische kilometers die in Rotterdam worden gereden zijn volledig CO2-vrij omdat de openbare laadpalen in Rotterdam 100% duurzaam opgewekte stroom leveren. Naast een vermindering van de luchtvervuiling in de stad, leveren de elektrisch gereden kilometers dus ook een bijdrage aan het realiseren van de Rotterdamse klimaatdoelstelling.
Op weg naar een uitstootvrije stad
Rotterdam zet zich op verschillende manieren in om het vervoer in de stad schoner te maken. En dit is nodig want ongeveer een derde van de uitstootvrij en ongeveer een kwart van de luchtverontreiniging in de stad wordt veroorzaakt door vervoer en transport. Naast het stimuleren van het fiets- en ov-gebruik verschoont de gemeente haar eigen voertuigen en werkt de gemeente samen met de logistieke sector aan een emissievrije zone voor stadslogistiek die in 2025 wordt geïntroduceerd.
Een gezonde, aantrekkelijke en schone stad; dat is waar we in Rotterdam van dromen én aan werken. Daarom gaan we voor schone mobiliteit. Het is goed voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van de Rotterdammer en het zorgt voor minder CO2-uitstoot, wat belangrijk is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Elektrische voertuigen zijn stiller en dragen bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Zo maken we de stad duurzaam en toekomstbestendig.