Ruim 9 miljoen voor verduurzamen Rotterdamse huurwoningen

Een nieuwe impuls voor de verduurzaming van 5.000 huurwoningen. Zeven Rotterdamse woningcorporaties treffen in 2023-2024 verschillende energiebesparende maatregelen in hun woningen en zorgen op deze manier voor een verlaging van de energierekening van hun huurders. Het gaat om het vervangen en waterzijdig inregelen van CV-ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en zonnepanelen en het inzetten van energiecoaches. Het geld komt van het Rijk en is bedoeld voor de aanpak van energiearmoede

Zeven Rotterdamse woningcorporaties, wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) en wethouder Enes Yiğit (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) tekenden vandaag een convenant voor de extra inzet op verduurzaming van huurwoningen. ‘Deze maatregelen komen enerzijds ten goede van onze Rotterdamse huurders, want nu de energieprijzen zo enorm gestegen zijn, is de urgentie hoog om hierop in te zetten. Anderzijds zorgen ze voor verbetering van de kwaliteit van de woningen’ aldus wethouder Zeegers.

Warmtepompen, zonnepanelen en energiecoaching

Wethouder Enes Yigit: ‘Mensen met een sociale huurwoning kunnen geen zonnepanelen of warmtepomp aanbrengen in hun woning. Vanwege hun vaak lagere inkomen worden zij ook nog eens extra hard geraakt door de huidige inflatie en energieprijzen. Deze maatregelen gaan zij daarom zeker merken in hun portemonnee’. De woningcorporaties starten in 2023 met de verschillende maatregelen en zijn daar eind 2024  mee klaar. Het gaat onder meer om het versneld vervangen van oude ketels, het plaatsen van hybride warmtepompen en het waterzijdig inregelen van CV-ketels. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Het bespaart energiekosten. Ook krijgen veel huurders zonnepanelen. Zowel in eengezinswoningen, waarbij de energierekening direct omlaag zal gaan, als in wooncomplexen. Daar zorgen de zonnepanelen ervoor dat de servicekosten van huurders dalen. Een aantal corporaties biedt daarnaast huurders die het het hardst nodig hebben energiecoaching aan.

Zeven corporaties doen mee

De gemeente sluit het convenant met Havensteder, Woonstad, Woonbron, MaasWonen, Ressort Wonen, SOR en Vestia (Hef Wonen Rotterdam). Mohamed el Achkar (bestuurslid Woonstad Rotterdam): ‘We zijn druk bezig met het verduurzamen van onze woningen, zodat onze huurders comfortabel en energiezuinig wonen. Met dit extra geld kunnen we op ten minste 450 woningen zonnepanelen leggen. Dat geeft mensen direct veel voordeel op de energierekening.’ Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter Havensteder): ‘Wij zien steeds meer huurders in een kwetsbare situatie door de gestegen energieprijzen. Wij zijn heel bij dat de gemeente deze extra bijdrage kan doen, want hiermee kunnen we op korte termijn mensen écht helpen.’

Rijksgeld energiearmoede

Het convenant is onderdeel van de inzet van de Specifieke Rijksuitkering Energiearmoede.  Hiervoor is 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar gesteld. De gemeente betaalt hier meerdere projecten uit om Rotterdammers met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_5812.jpg