Nieuwe duurzame woonwijk aan de Maas

De Kaai - Het voormalige terrein van Unilever op de Kop van Feijenoord verandert de komende jaren van bedrijventerrein in een nieuwe en duurzame woonwijk: De Kaai. Met ongeveer 1.000 huizen, ruimte voor horeca, culturele voorzieningen en creatieve maakindustrie. Aan de waterkant worden de kades omgetoverd tot wandel- en fietspaden voor een betere bereikbaarheid en verbinding met het centrum. De gemeente Rotterdam en ontwikkelaars VORM en Amvest, eigenaren van het terrein, hebben samengewerkt om een ambitie voor dit gebied op te stellen. Eind 2026 is de verwachting dat de eerste woningen worden opgeleverd.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Ontzettend mooi dat we deze unieke plek aan de Nieuwe Maas samen met VORM en Amvest gaan transformeren tot een nieuwe woonwijk aan het water met duurzame, circulair gebouwde huizen. Een wijk met ruimte voor gezellige cafeetjes en sportfaciliteiten. De groene kade wordt een levendige plek waar je prettig kunt verblijven met een prachtig uitzicht op de iconische skyline van Rotterdam.”

Betaalbaar en duurzaam

De Kaai ligt tussen de Nassaukade, Nassaustraat en Röntgenstraat op het voormalige Unileverterrein. De monumentale uitstraling van de margarinefabriek blijft behouden. Met de ontwikkeling van De Kaai beoogt de gemeente Rotterdam een nieuw deel van Feijenoord te ontwikkelen voor de Feijenoorders en andere Rotterdamse woningzoekers. Daarom komt er een mix van koop- en huurwoningen voor starters, jongeren, ouderen, gezinnen en huidige bewoners die een nieuwe woning in de wijk willen vinden.

Wethouder Zeegers: “Ik ben heel blij dat we in De Kaai betaalbare, circulaire en duurzame woningen gaan bouwen in balans met de natuur. Zo worden de materialen van bestaande gebouwen zoveel mogelijk hergebruikt en wordt er gebruikgemaakt van duurzame materialen die beter zijn voor het milieu.”

Alle woningen worden gasloos opgeleverd en worden voorzien van een duurzaam, fossielvrij energiesysteem. Ook worden de woningen toekomstbestendig, rekening houdend met de lokale natuur, de warme zomers en lange regenperiodes. Daarom komt er goede wateropvang, veel groen voor voldoende schaduw en een getijdenoever langs de kade waar de natuur haar weg weer terug vindt.

Communicatie en participatie

Het komende jaar nodigt de ontwikkelaar VORM de omwonenden en geïnteresseerden uit om mee te denken over de toekomstige plannen, zoals de invulling van de kade. Het is de start van gesprekken met buurtbewoners om de plek nieuw leven in te blazen. De eerste bijeenkomst is maandag 13 februari bij de voormalige Upfield margarinefabriek. Meer informatie via www.dekaairotterdam.nl.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0541.jpg