Opening Groeneconferentie ‘DUURZAAM DOOR!
Onder druk
De Natuur – en Milieueducatie in Rotterdam staat de afgelopen jaren danig onder druk. Centra voor Natuur en Milieueducatie en educatieve tuinen worden gesloten omdat deelgemeenten moeten bezuinigen en ook is het aanbod gericht op voortgezet onderwijs tot een minimum teruggeschroefd.
Nieuwe ontwikkelingen
Maar er zijn ook veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Natuur – en Milieueducatie in Rotterdam. Zo nemen ouders en scholen bijvoorbeeld het heft in eigen handen en organiseren (in de deelgemeente Noord) zelf de schooltuinen. Ook krijgen andere partijen zoals ‘de Speeldernis’ en het Buurtlab de ruimte om NME te organiseren in diverse Rotterdamse wijken. Ook wordt het aanbod van NME verbreed met meer dan natuur alleen, ook duurzaamheid (in al haar facetten) gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de NME van daagde dag. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een ‘duurzame doorgaande leerlijn klimaat, energie en natuur’ voor en in samenwerking met het voortgezet onderwijs in Rotterdam. De bedenkers van deze leerlijn vertellen op de Groeneconferentie hier meer over.
Opheffing deelgemeenten
De opheffing van de deelgemeenten (in 2014) in Rotterdam zal haar weerslag hebben op hoe en door wie de Natuur – en Milieueducatie in de komende jaren zal worden georganiseerd! Momenteel is de NME een verantwoordelijkheid van de deelgemeenten. Gaat de ‘centrale stad’ straks de NME weer terughalen? Blijft dan ook het budget (nu 6 miljoen euro) overeind? In een panel discussiëren portefeuillehouders (wijkwethouders) Nils Berndsen en Karin Bebelaar van deelgemeenten Noord en Delfshaven met direct bij de NME0-betrokkenen en gemeenteraadsleden als Judith Bokhove (GroenLinks), Josine Strormann (SP) en Claus Verbrugge (PvdA) van de centrale gemeenteraad over de toekomst van de Natuur – en Milieueducatie na 2013. De paneldiscussie wordt ingeluid door Roel van Raaij van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (die over de NME gaat in Nederland).