World Food Day - Wereldvoedseldag
Rotterdam verwelkomt grootste wereldvoedseldagevenement van Europa - Op 16 oktober is het wereldvoedseldag. Een dag waarop internationaal eten wordt gevierd, maar ook aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen waarvoor het huidige voedselsysteem staat.
Op World Food Day krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken en gaan er deuren open die anders gesloten blijven.
Volg Bram Ladage’s friet van aardappelveld tot frituur, bezoek de Rotterdamse haven, krijg kookles van Rudolph van Veen of schuif aan tafel bij Staatssecretaris Martijn van Dam om over de toekomst van ons voedsel te praten. Het programma World Food Day, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Rotterdam, geeft je een exclusief kijkje in de keuken van de regio Rotterdam.
Op zondag 16 oktober vormt het Schouwburgplein het bruisende festivalhart met o.a. een foodquiz, kookdemo’s van bekende TV-chefs en lekker eten van Rotterdamse bodem. Er is voor ieder wat wils. Je kunt op excursie naar verschillende foodondernemers in en om de stad. Duik bijvoorbeeld in de reis van tropisch fruit, van aankomst in de haven tot het selecteren en verpakken. Of breng een bezoek aan een tomatenteler in het achterland. Voor de bezoeker die het naadje van de kous wil weten over wat er allemaal op zijn bord ligt wordt er ook een hele reeks talkshows georganiseerd.
Kookdemonstraties: Elke dag weer iets lekkers en gezonds op tafel zetten is soms een uitdaging. Maar met de tips die je op World Food Day krijgt, wordt het een eitje. Kom kijken naar Yvette van Boven (Koken met van Boven), Rudolph van Veen (24Kitchen) en Abdelkader & Saïda Benali (Casa Benali). Daarnaast is het Schouwburgplein omgetoverd tot voedselparadijs waar je letterlijk kilo’s kunt knallen en via interactieve installaties en spellen een reis maakt door ons voedselsysteem.
Een kijkje in de keuken: Voor de nieuwsgierige bezoeker zijn er verschillende excursies naar foodondernemers in en om Rotterdam.
Neem een exclusief kijkje achter de schermen bij de afdeling diëtiek van het Erasmus MC, stap op de fiets naar jonge ondernemers, waan je een dag in de wereld van de Rotterdamse haven bij Opticool of laat je inspireren door boeren en telers uit de regio.
Waarom World Food Day? In 1981 is 16 oktober door de Verenigde Naties tot wereldvoedseldag uitgeroepen om jaarlijks aandacht te vragen voor de uitdagingen in ons voedselsysteem. Dit jaar vraagt de FAO extra aandacht voor klimaatverandering. De landbouwsector is enorm kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar is tegelijkertijd ook een van de sectoren die veel vraagt van het milieu. De perfecte balans vinden in dit systeem is dus belangrijk. En daar kunnen niet alleen overheid en de sector zelf aan bijdragen; ook de consument speelt een belangrijke rol.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geven met World Food Day de Nederlandse invulling aan de internationale bewustwordingsdag en de uitdagingen van dit moment.
We produceren genoeg voedsel voor iedereen, maar honger en voedselzekerheid blijft onopgelost. Op World Food Day viert Nederland de verbindende kracht van voedsel en staat de bezoeker stil bij hoe het voedselsysteem in elkaar zit en welke bijdrage een ieder kan leveren aan een duurzame en eerlijke voedseltoekomst.