RAW Art Fair
solopresentaties in de galeriestands:
Dit jaar zijn er veel solo's te zien op de RAW beursvloer. Een greep uit het aanbod:
• Bij Mirta Demare laat de Rotterdamse Sandro Setola een installatie zien met zijn meest recente ruimtelijke en tekenwerk, refererend naar historische als ook toekomstige architectuur.
• St. Art Gallery toont de internationaal opkomende kunstenaar Jorge Rodriguez-Gerada die zojuist de prijs voor de beste kunstinstallatie won met het grootste land-art portret ooit. Een kinderportret gemaakt met 30.000 stokken, 2.000 ton aarde en 2.000 ton zand in Belfast.
• Boomberg Art heeft twee stands met twee solo's: Koen de Vries met zijn 'Groepsportret als legereenheid' en de IJslander Haukur Óskarsson met zijn project 'Dark room on wheels'.
• De jonge Yang Yongliang uit Shanghai maakt een solo bij Sophie Maree Gallery. Hij combineert nieuwe fotografische technieken met traditionele Chinese schildertradities.
• Chiefs & Spirits laat twee kunstenaars zien, François du Plessis en Chris van de Kop, die beiden objecten maken uit vele lagen papier.
• Thom Puckey presenteert bij Mieke van Schaijk zowel zijn marmeren beelden als een gerelateerde, nieuwe fotoserie.
• Bij Phoebus Rotterdam geeft Regula Maria Müller een kleine solopresentatie en Simon Benson een grotere in een grotere stand in combinatie met een tot dusverre geheim nieuw project: 'stil stilleven Phoebus Rotterdam'.
grote sculpturen in de open ruimtes van de beursvloer:
Raw Art Fair gaat er prat op veel sculptuur te laten zien. In tegenstelling tot de meeste andere beurzen wil RAW van de beursvloer een totaalpresentatie maken, waar galeries niet de focus hebben liggen op het presenteren van zo veel mogelijk, maar zo mooi en evenwichtig mogelijk. Buiten de stands wordt dus een heel aantal grote beelden tentoongesteld, onder andere:
• Bob Smit Gallery toont een groot sculptuur van Paul van den Hout uit zijn serie gepixelde beelden uit de 20ste eeuw. Voor van den Hout is de pixel de bouwsteen van onze toekomstige nostalgie.
• Borzo laat grote beelden zien van het duo Heringa/Kalsbeek. In samenwerking met 23 Zundertse corsobouwers realiseerden zij deze beelden op basis van praalwagenconstructies.
• Albus Lux laat van de Frans-Vietnamese Truc-Anh een groot sculptuur zien opgebouwd uit de woorden 'croire' en 'douter'.
• Iris van Herpen exposeert bij Galerie Pien Rademakers. In de stand maar ook zwevend in de wandelgangen kunnen haar opzienbarende creaties tussen mode en kunst aanschouwd worden.
installaties en sculpturaal werk in de RAW Entrance en Event Space:
De Entrance en Event Space op de begane grond zijn los van de RAW Art Fair gratis te bezoeken en te beleven. Zij gaan ruimte bieden aan een gezellige bar, diverse mediastands, podia voor optredens en installaties en sculpturen van kunstenaars die vertegenwoordigd worden in de RAW Art Fair op de eerste etage.
• Livingstone toont hier een groot sculptuur, 'Angel', van Birgit Verwer. Angel verbeeldt een mix van religie en Disney Hunger.
• Rob van der Hoeven en Stefan Gross, beiden door Bob Smit Gallery vertegenwoordigd, exposeren flink werk: van der Hoeven brengt zijn een 9.50m lange zwarte kunststofwand 'Indulgence revisited' en van Gross zal de 1.60m hoge lichtbak-sculptuur 'grosser viereckiger salat' opgesteld worden.
• Galerie Kralingen presenteert een fotoverslag van het vermaarde Holland Pop Festival dat galeriehouder George Knap organiseerde in 1970 in het Kralingse Bos in Rotterdam.
• Sophie Maree Gallery stelt in samenwerking met Streaming Art de nieuwste fotopresentatievorm ten toon op OLED 4K schermen.
Raw & Unplugged muziek in de RAW Entrance Space:
De RAW Entrance en Event Space worden de plek dus voor ontmoetingen, gezelligheid en vooral: muziek! Veel galeries vertegenwoordigen één of meer kunstenaar-muzikanten.
Deze dubbeltalenten kunnen van zich laten horen op het podium in de RAW Entrance Space op de begane grond. Ook performances zullen op dit podium geprogrammeerd gaan worden.
open music-contest in de RAW Event Space:
RAW schrijft een open music-contest uit die binnen de vijf beursdagen tot een prijswinnaar gaat leiden. Elke namiddag dus ander geluid te horen in de Event Space tussen steeds nieuw en jong publiek. Elke geselecteerde band krijgt de kans eenmaal op te treden. De nummers een, twee en drie treden nogmaals op voor de finale op zondagmiddag.
sculpturen en objecten in de openbare ruimte rond de Cruise Terminal:
Buiten voor de entree zal het publiek vast warm kunnen lopen voor de kunst met diverse sculpturen en objecten, zoals bezoekers van eerdere edities gewend zijn: onafhankelijk, aangenaam rauw, goede kunst zonder franje.
• De 'Utofolly' van Filip Jonker beleeft zijn primeur hier. Het futuristische mobiele stalen bouwsel is gemaakt voor Landgoed Den Alerdinck waar het onderdak zal gaan bieden aan kunstenaars, chefs, musici, schrijvers en filosofen.
• 'De 'Braincar' van Olaf Mooij zal present zijn, overdag registrerend en 's avonds oplichtend door de projecties van de gefilmde beelden tegen de binnenwand van het brein. Zijn 'DJ-Mobile' zal de komende en gaande bezoeker vermaken met zijn raketachtige aerodynamica en zijn werkelijk door een dj te gebruiken dj-meubel in het interieur.
• Klaas Design laat u plaats nemen op banken uit zijn serie 'HOUTEN KLAAS furniture' gemaakt van hergebruikt materiaal, in dit geval van het voormalige Rotterdamse Centraal Station. Ook de verlichting onder de overkapping voor de entree neemt Sander Klaas van Veen voor zijn rekening.
• In de Maas zal de 'Hot Tug' drijven van Frank de Bruijn alias Supergoed. De HotTug is een houtgestookte hot tub waarmee je kunt varen en een tug (sleepboot) waarin je heerlijk warm kunt baden.