Korte films bekroond op IFFR 2014
De tiende Tiger Awards Competitie voor Korte Films omvatte vierentwintig films met een maximale lengte van negenvijftig minuten. Als jury verwelkomde IFFR tweevoudig Tiger Award-winnaar Mati Diop (1982, Frankrijk), kunsthistoricus en curator beeldende kunst bij het Stedelijk Museum in Amsterdam Bart Rutten (1972, Nederland) en filmmaker en beeldend kunstenaar Mika Taanila (1965, Finland). De jury was zeer te spreken over het innovatieve karakter van alle genomineerde films. De drie winnaars blonken daarnaast uit door hun vakmanschap in vertelkunst, montage en/of geluid.
De drie winnaars en jurystatements:
La isla van Dominga Sotomayor en Katarzyna Klimkiewicz, Chili/Polen/Denemarken, 2013
Op een prachtig en verstild eiland in Chili komt een familie bij elkaar voor een reünie. Ze verkennen de plekken waar herinneringen aan een zorgeloos bestaan naar boven komen. Deze betoverende, subtiele film is de eerste samenwerking tussen Sotomayor en Klimkiewicz, die zich lieten inspireren door een gedicht van Wislawa Szymborska en door persoonlijke jeugdherinneringen.
Jury: ‘Een verbazingwekkend sterke en sfeervolle film waar tijdelijkheid en ruimte op zo’n gevoelige en sensuele manier worden verbeeld dat het gevoel van drama je blijft achtervolgen.’
Dominga Sotomayor (1985, Chili) richtte in 2007 productiemaatschappij Cinestación op. Ze regisseerde diverse korte films die internationaal bekroond werden. Haar eerste speelfilm De jueves a domingo werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds en won een Tiger Award op IFFR 2012. Katarzyna Klimkiewicz (1977, Polen) studeerde film in Lodz en aan Binger Film Lab in Amsterdam. Ze ontving meerdere prijzen voor zowel haar eerste documentaire in 2007 als haar eerste speelfilm in 2012.
Giant van Salla Tykkä, Finland/Roemenië, 2014
Giant is gefilmd in de sporthallen van Onesti en Deva, beroemde turnscholen uit de communistische tijd in Roemenië, waar nog altijd fanatiek wordt getraind. Jonge topturnsters spreken over de liefde voor hun sport, hun angsten en dromen. Door een combinatie te maken met archiefmateriaal vanaf de jaren zeventig legt Tykkä verbanden tussen de fotogenieke sport en de strenge modernistische architectuur van de sportcentra.
Jury: ‘Een intens en puur portret van zowel een plek als een politieke geschiedenis. De briljante montage en geluidseffecten brengen de schijnbaar afstandelijke observaties naar een enerverend breekpunt tussen ontmenselijking en de zoektocht van de mens naar schoonheid en elegantie.’
Salla Tykkä (1973, Finland) studeerde aan the Academy of Fine Arts in Helsinki. Sinds 1996 werkt ze met fotografie, video en film en exposeert ze zowel solo als in groepsverband. Tykkä's korte films zijn wereldwijd op filmfestivals vertoond.
The Chimera of M. van Sebastian Buerkner, UK, 2013
Met behulp van de computer creëert Buerkner in deze prachtige, stereoscopische 3D-animatie abstracte interieurs, gestileerde vormen en vloeiende kleurvlakken, in vele lagen. Een voice-over neemt ons mee door een dubbelzinnig universum; een web van ruimtelijke misleiding, flarden van dialogen en morele dilemma's. Hij verwoordt relatiemisverstanden, ingehouden ruzies, verlangens, intimiteit en lust. Een verwarrend feest voor oog, oor en geest.
Jury: ‘De beeldtaal is verbazingwekkend en magisch verteld in de derde persoon, maar de combinatie met de oprechte dialogen geven deze film een hypnotiserend en poëtisch tintje.’
Sebastian Buerkner (1975, Duitsland) volgde een kunstopleiding in Saale, Duitsland, en een masteropleiding aan het Chelsea college in Londen. Sinds 1997 heeft Buerkner verschillende groeps- en solo-exposities gehad, en hij treedt op als gastspreker bij scholen en universiteiten.
The Chimera of M. is tevens de korte film die door de jury is genomineerd als de inzending van International Film Festival Rotterdam voor de European Film Awards 2014.