KunsthalKOOKT & Kweekt
Overweldigend aanbod
Een kleine greep uit het overweldigende aanbod in de tot ‘Markthal’ omgedoopte grootste tentoonstellingshal van de Kunsthal: Volkskas De Lier met z’n BoereGoed-groenten en Dimitri Roels en Menno ’t Hoen, de beste zuurdesembakkers van het land. Maar ook Jules Destrooper, de ‘schoonste’ biscuiterie uit Vlaanderen, Koekela met de lekkerste koekjes uit Rotterdam en SUE met haar zoetigheden zonder suiker. Bezoekers maken kennis met de nieuwe delicatessenlijn van de Rijswijkse sterrenkok Niven Kunz, groentechef van het jaar 2012, de beste biologische groenten, fruit en kruiden van Ecoville en een Vis-uit-blik-bar – mét bubbels.
De markt is vooral lokaal, maar kijkt ook over de grens naar andere streekproducten, zoals de Amsterdamse Merel Launspach met haar bijzondere broden uit de hele wereld, gefermenteerde groenten en labneh’s (uitgelekte yoghurt), Saigon Streetfood, Nigeriaanse spices en de dames achter de Wijkkeuken van Zuid en Stadslandbouw Schiebroek-Noord.
Ook ‘TomatoManiac’ Giuseppe Migliaccio is aanwezig met een primeur. Hij reist de hele wereld over als ambassadeur van de tomaat. Tijdens KunsthalKOOKT kunnen bezoekers proeven van Westlandse tomaten die in het Italiaanse Salerno worden ingelegd in gezouten water.
‘Vlees van de toekomst’
In het Kooktheater presenteert Slow Food elke dag een chef en zijn leveranciers, de bevlogen Rotterdamse chefs Pepijn Schmeink van restaurant Dertien, Martijn Korving van Zino Urban Bistro en Evert van Dilst van Proeflokaal d’Ouwe Smisse uit Zeeland. De chef van de Rotterdamse Bistrot du Bac laat zien wat je allemaal kunt doen met Slow Escargots, het ‘vlees van de toekomst’. En bij een demonstratie Foodpairing® met Jules Destrooper wordt wetenschappelijk aangetoond welke ingrediënten de beste match vormen. Groenteveredelaar Rijk Zwaan uit De Lier vertelt over het stimuleren van groenteconsumptie en wat het duurste zaad ter wereld is. ‘Portret van een Tuin’ van filmmaker Rosie Stapel brengt een ode aan het eeuwenoude Landgoed Dordwijk en ‘the best barista’s in town’ schenken hun favoriete kopje koffie. Op het binnenterras begint MissC Premium Music & Granola de dag met gezonde ontbijtjes en lekkere festivalsounds. De Young Urban Greeners staan hier ook met hun PRIK-bar, opgebouwd van oude veilingkarren.
Buiten op het terras
Het driedaags festival speelt zich ook buiten af: op het terras aan de Westzeedijk staat een twintig meter lange picknicktafel waar bezoekers kunnen genieten van hun zojuist gekochte waren. Er is een limonadebar van het Rotterdamse Pinky Rose, bier van Kaf&Koren en koud gebrouwen koffie van Cuppa Joe. Bij de ingang beneden serveert Slow Food elke dag – als voorbeeld van duurzaam en lokaal geproduceerd vlees - schaap van het spit. In het Museumpark, de achtertuin van KunsthalKOOKT & Kweekt, worden door Slow Food ook ‘Wildplukwandelingen’ gehouden op zoek naar eetbaar groen (aanmelden via facebook.com/SlowFoodNederland) en de imker van de Odin-imkerij neemt je mee het dak op naar de Kunsthalbijen.
Word voor één dag teler, kok en directeur van de ‘Tomatenfabriek’
De Kunsthal brengt de vijfde editie van KunsthalKOOKT naar ‘the next level’ en breidt het festival uit met de tentoonstelling ‘Tomatenfabriek’. Bezoekers worden uitgedaagd zelf te ontdekken hoe tomaten groeien en wat je met deze vrucht (of is het toch een groente?) kunt bereiden. Door middel van een parcours volg je het hele kweekproces van zaadje tot plant en word je tomatenexpert. Onderweg keur je ketchup, decoreer je tomaten en maak je van je oogst Kunsthaltomatensoep. Inclusief een zelf ontworpen verpakking. Bovenal wordt de smaak van de fijnproever getest tijdens het proeven van de meest uiteenlopende soorten tomaat. Tijdens het festival zijn er in De Tomatenfabriek ‘zitzak-amuses’ in de vorm van korte lezingen en Bloody Mary’s. ‘Tomatenfabriek’ is tot en met 6 september te bezoeken.
Culinaire stadsgids
Tijdens KunsthalKOOKT presenteren journalisten Wim de Jong en Frank van Dijl hun culinaire stadsgids Heerlijk Rotterdam. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 19 juni om 17.00 uur uitgereikt aan KunsthalKOOKT-organisator Ellen Scholtens, programmaleider van het World Food Festival Rotterdam (2013) en culinair journalist voor onder meer Algemeen Dagblad.
Eerbetoon
Jenny Loh en Popo Fan van het bekende Rotterdamse restaurant Asian Glories waren vaste gasten tijdens álle voorgaande edities van KunsthalKOOKT, waar Popo de edele kunst van het dim sum maken toonde, terwijl Jenny ‘ondertitelde’. Als eerbetoon aan het tijdens de vlucht MH17 omgekomen echtpaar wordt op zondag 21 juni in de Rotterdamse Kost-stand de zogeheten ‘McJenny’ bereid door hun zoon Kevin, de huidige roerganger van restaurant Asian Glories en Dim Daily.
Openingstijden en prijzen
KunsthalKOOKT & Kweekt wordt gehouden op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 21 juni van 10.00 tot 17.00 uur. De entree tijdens het festival is € 7,50 (passe partout voor drie dagen € 15) inclusief proeven in de ‘Markthal’, presentaties en demonstraties in het ‘Kooktheater’ en bezoek aan de ‘Tomatenfabriek’.