Wederom meer jongeren op de been voor kunst & cultuur

Ook dit jaar verkoopt Museumnacht010 uit. Duizenden avonturiers, denkers, dromers, kunstkenners en nachtvlinders zien de stad Rotterdam in een ander licht. De kleur oranje-rood wijst de ruim 9.000 bezoekers de weg. Onderweg ervaren ze poetry slams bij Witte de With en TENT en part-time prep-workshops bij The Performance Bar. Meer dan de helft van de bezoekers is onder de 35 jaar, uniek deze editie is de grote aanwezigheid van 18-24 jarigen onder de bezoekers. Dat zorgt voor nieuwe energie in de Rotterdamse instellingen.

Een gevoel van saamhorigheid in festivalsfeer

De vijf type bezoekers floreren in het straatbeeld. Zo wordt er door de avonturiers in het Wereldmuseum met grote grote ogen gekeken naar de live tattoosessie van Stacii Samidin en Joey Patty; luisteren de denkers ademloos in het Maritiem Museum Rotterdam naar een talkshow over het grootste zeemonster ter wereld; stelen nachtvlinders de show achter de veilingtafel van Vendu Rotterdam; deinzen dromers mee op de huisgeluiden van Elise ‘t Hart in Huis Sonneveld en kijken kunstkenners hun ogen uit in Het Oogziekenhuis bij een exclusieve kunstrondleiding.

Mo (27): “Ik weet niet precies wat het is, maar door Museumnacht010 kijk ik heel anders naar kunst. De sfeer, de diversiteit aan kunst en mensen, dat voelt goed!” Martijn (25): “Ondanks de strakke route hebben we toch niet alles kunnen zien wat we op ons lijstje hadden. Ik kijk uit naar volgend jaar!” Sara (18): “Het Oogziekenhuis, dat is echt de highlight van Museumnacht010 voor mij.” Lisanne (32): “Wat ik leuk vind aan Museumnacht is dat ik dingen ontdek, die ik normaal gesproken niet zou zien.”

Een unieke blik op jezelf in de stad

Museumnacht010 is een initiatief van de Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen. Deuren die normaal gesloten blijven, gaan open. Zo beklimmen bezoekers het Boijmans-torentje en klinkt na afloop enthousiasme: “A once in a lifetime experience!”. Op Instagram worden ook het immens grote supportersdoek bij het Feyenoord Museum en de performances bij de Kunsthal en Kunstuitleen Rotterdam goed gedeeld.

Perspectieven die anders niet of te weinig belicht worden, vinden tijdens Museumnacht010 een podium. Bij Weelde vindt een discussie en panelgesprek plaats over het Rotterdamse nachtleven geboren uit initiatief van Weelde, N8W8, KLAUW, Motel Mozaique Festival, AVL Mundo en Museumnacht010. Thijs Boer, N8W8 Rotterdam: “Het beestje werd bij de naam genoemd, en er werd niet om de hete brij heen gedraaid.” Berksun Çiçek van KLAUW Collective sluit zich daarbij aan: “Het nachtleven gaat om connecten, creëren en ontsnappen uit de norm en het alledaagse leven. Dat is niet mogelijk met racisme, sexisme en xenofobie. Ik merkte dat mensen veel bewuster gingen nadenken over wat ze zelf kunnen doen en leren.”

Projectleider Germa Roos blikt terug op een Museumnacht010 vol goede sferen: “Je voelt de sfeer van een groots festival! Je ziet het aan de uitgelichte instellingen en Rotterdamse iconen als de Erasmusbrug, Euromast en Hofpleinvijver. Er hangt een groot saamhorigheidsgevoel in de stad. Er zijn opvallend veel jongeren op de been, die zich op enthousiaste wijze onderdompelen in kunst en cultuur met een actueel thema. Van safe spaces tot klimaat, een resultaat om trots op te zijn als stad.”

 

De volgende editie van Museumnacht010 vindt plaats op zaterdag 6 maart 2021. Blijf op de hoogte via @museumnacht010 op Instagram en Facebook.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_2796.jpg