Start nomineren voor Rotterdamse Kinderrechten Award 2021!

Vanaf woensdag 1 september 2021 kunnen Rotterdammers weer personen en organisaties nomineren voor de Rotterdamse Kinderrechten Award. Deze reikt de gemeente Rotterdam voor de vijfde keer uit. Dit jaar op zaterdag 20 november, tijdens het Kinderrechtenfestival in het Plaswijckpark. Met het uitreiken ervan vraagt Rotterdam aandacht voor de rechten van het kind. De gemeente zet hiervoor graag initiatieven in het zonnetje die bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen tussen 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam.

Wie maken kans? Kansrijke initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn: groot of klein. Ieder verhaal telt! Denk aan een buurtbewoner die een veilige plek biedt aan een kind dat het thuis moeilijk heeft. Een leraar die online pesten onder jongeren tegengaat. Een organisatie die spelactiviteiten in de wijk organiseert, zodat kinderen even weg zijn uit een onveilige thuissituatie. Of een stichting met een sport- en spelaanbod voor jongeren die niet met het reguliere aanbod kunnen meedoen. Iedere buurt ken wel een actieve buurtbewoner of organisatie die het verschil maakt in het leven van kinderen. Mensen moeten ze alleen wel nomineren. Zo wonnen vorig jaar Engracia Vliet, een buurtmoeder die haar huis openstelt voor leuke activiteiten voor kinderen en Stichting Niet Graag Een Lege Maag, alias Johan ‘de boterhammenman’, die boterhammen smeert voor kinderen die geen lunch meekrijgen naar school.

Hoe kun je nomineren?

Iedereen wonende in Rotterdam en de gebieden van Rotterdam kan een persoon of organisatie nomineren via de webpagina Rotterdam.nl/kinderrechtenaward. Met uitzondering van mensen die in dienst zijn bij de gemeente Rotterdam. De organisaties of personen die worden genomineerd, moeten wel actief zijn in de gebieden van Rotterdam en er wonen of gevestigd zijn. De drie genomineerde organisaties moeten elk een filmpje insturen waarin zij vertellen wat zij precies doen en waar zij de prijs voor willen inzetten. Een jury bepaalt dan welke organisatie wint. De jury bepaalt eerder welke persoon op welke plek eindigt. Dit wordt ook bekendgemaakt tijdens de uitreiking zelf op zaterdag 20 november, tijdens het Kinderrechtenfestival in het Plaswijckpark. Nomineren kan tot 15 oktober 2021.

Mooie geldbedragen

Naast het ontvangen van de Rotterdamse Kinderrechten Award, ontvangt de winnende organisatie een bedrag van € 10.000. Dit jaar is er ook een geldbedrag van € 5.000 beschikbaar voor de 2e en € 2.500 voor de 3e organisatie die geselecteerd is door de jury. De winnende persoon ontvangt de Rotterdamse Kinderrechten Award en het bedrag van € 1.250. De tweede persoon € 750, de derde persoon € 500. Deze mooie geldbedragen kunnen de winnaars weer inzetten voor hun initiatieven ten bate van kinderen.

 

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_0112.jpg