MeldR: dé Rotterdamse app om melding te maken over de buitenruimte
Elke melding is een signaal
De MeldR app is ontwikkeld door de gemeente en getest onder Rotterdammers. Rotterdammers zijn betrokken bij de stad, dit blijkt onder andere uit het aantal meldingen die zij maken over hun (in)directe woon-en leefomgeving.
Elke melding is een signaal over de beleving van bewoners over de buitenruimte. Omdat MeldR veel data levert die goed zijn te analyseren, komen we meer te weten over wat er nodig is in een wijk. De gemeente stelt de behoefte van de Rotterdammer hierin centraal. Immers in Charlois komen andere signalen over het onderhoud van de buitenruimte naar voren dan in Schiebroek.
Waarom is melden zo belangrijk?
Met de MeldR app maak je in een paar eenvoudige stappen (ook anoniem) een melding van een probleem. Je kunt hier de locatie aangeven, foto’s toevoegen en een categorie kiezen. Een lantaarnpaal die het niet doet, een vuilniszak of matras naast een container of een loszittende stoeptegel; al deze meldingen komen binnen op een centraal punt bij de gemeente. Een medewerker bekijkt de melding en stuurt deze door naar collega’s die hier op straat mee aan de slag gaan. Zo houden we samen Rotterdam – en ook jouw wijk – schoon, heel en veilig.
Van telefonisch melden naar een eigen app
In 1989 introduceerde Rotterdam als eerste stad in Nederland een eigen Meldingssysteem Buitenruimte (MSB). Men kon eerst per telefoon, daarna ook via internet en ten slotte met behulp van de BuitenBeter-app een melding over de buitenruimte maken. Rotterdam wil het meldingsproces en de ondersteunende systemen voortdurend aanpassen aan de wensen van de Rotterdammers. De technische vervanging van het meldingensysteem was een mooie aanleiding om te kijken naar een eigen app voor meldingen, die op maat is gemaakt.
De MeldR app is gelanceerd in 2020 en is ontwikkeld door Stadsbeheer samen met Rotterdammers.