Theater De Gouvernestraat geopend

Op 31 maart heeft wethouder Antoinette Laan het nieuwe theater De Gouvernestraat officieel geopend.

Vanaf nu wordt het theater gebruikt en beheerd door de Stichting Gouvernestraat, opgericht door de partners Productiehuis Rotterdam, Dansateliers en theatergroep Max. De ambitie is om het gebouw in de toekomst als theater, productiehuis, ontmoetingsplek en culturele uitgaans-gelegenheid voor jong en oud voort te zetten.

18-03-2011
De Gouvernestraat blijft open als Rotterdams theater

Het College van B&W heeft op 15 maart jl. besloten het pand aan de Gouvernestraat (het oude pand van Lantaren/Venster) aan te kopen en de culturele bestemming te handhaven. Het podium aan de Gouvernestraat in Rotterdam kan daarmee de functie van presenterend en producerend theater behouden. De Stichting Gouvernestraat (opgericht door de partners Productiehuis Rotterdam, Dansateliers en theatergroep Max.) zal het theater in de gelijknamige straat exploiteren. De nieuwe naam van het theater is De Gouvernestraat. Op 31 maart 2011 geeft De Gouvernestraat het officiële startsein en opent zijn deuren voor het publiek.

Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg), theatergroep Max. en Dansateliers hebben de handen ineen geslagen om het podium aan de Gouvernestraat open te houden. Met steun van de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam werd Stichting De Gouvernestraat in november jl. opgericht met als doel het behoud en beheer van dit bijzondere theaterpand met een rijke Rotterdamse historie.

De ambitie is om in de toekomst het gebouw als theater, productiehuis, ontmoetingsplek en culturele uitgaansgelegenheid voor jong en oud met nieuw elan voort te zetten. De Gouvernestraat wordt een grootstedelijke, culturele uitgaansplek in het centrum van Rotterdam dat ruimte biedt aan vernieuwend theater, dans en festivals.

Doordat de drie partners werken en presenteren in de zalen ontstaat er in De Gouvernestraat een interdisciplinaire plek waar getalenteerde dans- en theatermakers onder professionele omstandigheden inspirerende producties kunnen maken die een breed Rotterdams publiek aanspreken.

Vanwege de beperkte financiële middelen zal de ontwikkeling naar de uiteindelijke vorm - een theater met een dagelijkse publieke openstelling – volgens de huidige planning plaatsvinden na 2013. Tot die tijd zal de gastprogrammering van een nieuwe generatie podiumkunstenaars alleen getoond worden wanneer de middelen het toelaten.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig

Gemeente wil landelijk stadsvernieuwingsfonds en heeft 3 miljard euro nodig - Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.
Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam.  Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

 
3 miljoen beschikbaar voor nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

 
Meer ruimte voor de fiets

In de binnenstad van Rotterdam komen nog dit jaar 1500 tot 2000 extra plekken om je fiets te stallen. Rond de zomer komen er 1100 fietsparkeerplekken bij het Centraal Station op de Conradstraat. Daarbij komen er meer dan 200 tijdelijke plekken bij op de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Westblaak. In een leegstaande winkel op de hoekvan de Lijnbaan en Weena-Zuid opent in juni een tijdelijke stalling met ruimte voor 450 fietsen. Alle plannen staan in de Fietsparkeerstrategie die door het college is vastgesteld.

 

 
IMG_2796.jpg