Rotterdam wordt nog dit jaar Fairtrade gemeente
Rotterdam wordt nog dit jaar Fairtrade gemeente. Dat heeft wethouder Alexandra van Huffelen (o.a. duurzaamheid) bekendgemaakt in het kader van Wereld Fair Trade dag, tijdens een Fairtrade-ontbijt bij winkelcentrum De Groene Passage in Rotterdam. Op deze dag wordt over de hele wereld eerlijke handel gepromoot. Het ontbijt werd georganiseerd door een groep ondernemers uit Rotterdam die koploper zijn op het gebied van Fairtrade. Rotterdam geeft hiermee uitvoering aan een motie van de raad om onder meer duurzaam in te kopen en de VN millenniumdoelen te onderschrijven. Rotterdam heeft als doelstelling 75% duurzaam in te kopen in 2010 en 100% in 2015.
Wethouder Alexandra van Huffelen: "De titel van Fairtrade gemeente past bij de plannen van het college om de stad schoner, groener, gezonder en economisch sterker te maken. Fair trade, eerlijke handel, is ook duurzame handel."
Als Fairtrade gemeente, geeft Rotterdam een concreet vervolg op de conferentie World Alliance of Cities Against Poverty (WACAP) van februari 2010. Bovendien geeft het college hiermee uitvoering aan de motie Fairtrade millenniumgemeente van Verwijs (GroenLinks). Wethouder Van Huffelen: "Als onderdeel van het programma Duurzaam gaat de gemeente zelf Fairtrade producten inkopen. Daarnaast wil Rotterdam stimuleren dat er meer eerlijke producten worden verkocht en dat bedrijven en instellingen Fairtrade producten gebruiken."
Duurzame ontwikkeling
Eerlijke handel bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar Westerse landen. Fairtrade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Fairtrade producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.
Bron: Gemeente Rotterdam