Niet zwemmen in de Kralingse Plas
Schuldige
Schuldige van het veroorzaken van de blauwalg is het extreem droge jaar. Daardoor is het hoogheemraadschap Schieland/Krimpenerwaard genoodzaakt om extra water toe te voegen aan de plas. Dat water is fosfaatrijker dan regenwater, en fosfaat is een bron van voedsel niet alleen voor waterplanten, ook voor blauwalgen. Zolang het niet flink gaat regenen, is de blauwalg nauwelijks te bestrijden. De gemeente Rotterdam heeft al wel een paar keer met een schepnet blauwalgen verwijderd.
Gevaarlijk voor de gezondheid
Door het voorkomen van de blauwalg in Kralingse Plas wordt zwemmen ontraden. Er zijn waarschuwingsborden bij het strand geplaatst. Zwemmen in water met blauwalg kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het doorslikken van zwemwater kan klachten veroorzaken variërend van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts.
Grondige opknapbeurt Kralingse Plas
Het hoogheemraadschap Schieland/Krimpenerwaard is net een grondige schoonmaakbeurt van een paar miljoen euro aan het afronden. Op de bodem van de Kralingse plas is gebaggerd om de waterkwaliteit te verbeteren, én de blauwalg minder de kans te geven. Dit extreem droge weer is een domper op al dat werk, zegt Jack Hemelraad van het hoogheemraadschap. De enige oplossing is een hele slechte zomer, maar dat wenst Hemelraad niemand toe.
Bron: rijnmond.nl