Dodenherdenking in Rotterdam

Op vrijdag 4 mei herdenkt Rotterdam de burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en elders zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Deze herdenking vindt plaats op verschillende locaties in de stad.

Bij een aantal bijeenkomsten zijn ook jongeren betrokken. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat jongeren beseffen wat de invloed van de Tweede Wereldoorlog is op het Rotterdam van nu.

De Boeg
Vrijdag 4 mei om 10.45 uur begint de herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg op het Leuvehoofd met een uitvoering van het Rotte’s Mannenkoor. Daarna hijst het Zeekadetkorps Rotterdam de vlag halfstok gevolgd door een minuut stilte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legt een krans en spreekt een woord ter herdenking uit.

Crooswijk
Om 14.00 uur begint de herdenking op de algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan. Het Christelijk Mannenkoor ‘Prins Alexander’ en het Koperkwintet van de Marinierskapel verzorgen de muzikale omlijsting. Tijdens de Stille Tocht over de begraafplaats legt burgemeester Aboutaleb bij verschillende monumenten een krans.

Later op de middag, om 17.45 uur, legt hij een krans bij het Verzetsmonument aan het Kruisplein. Om 17.55 uur volgt een minuut stilte.

Laurenskerk, Stille Tocht
Om 18.40 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk. Iedereen is welkom. De burgemeester spreekt de aanwezigen toe, gevolgd door prof. Anton Zijderveld. Hester Knibbe leest een gedicht voor. Codarts Hogeschool voor de Kunsten en organist Hayo Boerema verzorgen de muzikale omlijsting. De aansluitende Stille Tocht begint om 19.30 uur en gaat via de Delftse Vaart, Meent en Rode Zand naar het Stadhuisplein.

Stadhuisplein
De centrale herdenking bij het ‘Monument voor alle gevallenen 1940-1945’ op het Stadhuisplein begint om 19.55 uur. De muziek is van het Trompettenkorps der Koninklijke Marechaussee, onder leiding van adjudant B. van Cruchten. Burgemeester Aboutaleb legt een krans. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Hierna worden verschillende kransen gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

’s Avonds is er om 19.25 uur een herdenking bij het monument De Vallende Ruiter bij het Zuidplein. Hierbij zijn wethouder Hugo de Jonge en een groep jongeren aanwezig. De wethouder spreekt een woord van herdenken uit. Verder zijn er voordrachten en muziek.

Een overzicht van de herdenkingsplechtigheden is te vinden op: http://www.rotterdam.nl/4_mei_dodenherdenking.

 

 

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0872.jpg