Stadhuisplein kan op de schop
Het Stadhuisplein kan op de schop. De laatste obstakels die de grote opknapbeurt nog in de weg stonden zijn weggenomen. Ondernemers rondom het plein, ontwikkelaar MAB en gemeente gaan gezamenlijk investeren in het belangrijke plein in het centrum van Rotterdam.
Een in het oog springend onderdeel van de plannen: de twee horecapaviljoens die een barrière vormen tussen de Coolsingel en het Stadhuisplein verdwijnen.
Het Stadhuisplein is een van de belangrijkste pleinen van Rotterdam. Dat wordt ook geconcludeerd in de Visie Stadhuisplein die in 2011 werd vastgesteld door de gemeenteraad. Het plein is populair en een bruisend uitgaanscentrum maar heeft niet de uitstraling die het verdient en die past bij een plein op zo’n belangrijke plek in hartje binnenstad.
Ondernemers en gemeente zijn het eens dat er een flinke ingreep nodig is op het Stadhuisplein. Om échte veranderingen op het plein mogelijk te maken moest echter een aantal hobbels worden genomen. Zo moest er een nieuwe bestemming komen voor het deels leegstaande vastgoed aan de noordzijde van het plein, moesten de terrassen worden verbeterd en moest er een oplossing komen voor de twee horecapaviljoens die het plein afsnijden van de Coolsingel. Daarnaast moest ook de buitenruimte worden opgeknapt.
Al deze hobbels zijn inmiddels genomen. De twee horecapaviljoens verdwijnen op het moment dat de vervangende ruimte in het project Cool63 aan de noordzijde van het plein gereed is, begin 2015. Bovendien hebben de horecaondernemers en vastgoedeigenaren aan de noordzijde van het plein vergevorderde plannen om serres aan te bouwen. Vooruitlopend daarop zullen de horecaondernemers hun terrassen deze zomer al meer open maken.
De ondernemers, maar ook de omwonenden, worden betrokken bij het inrichtingsplan voor de buitenruimte. Hun opmerkingen worden meegenomen in het plan dat na de zomer klaar is. In 2014 wordt begonnen met de grote opknapbeurt van het Stadhuisplein.
Het stadscentrum van Rotterdam