Even over ouderen en kunst
Dagvoorzitter Hedy d’ Ancona, ambassadeur van Lang Leve Kunst, daagde de tramgasten uit in korte debatten mee te denken en vanuit hun verschillende expertises en invalshoeken kennis en ervaring te delen. Enkele heldere conclusies die naar voren kwamen waren dat ouderen eigen regie willen houden, dat zij waardevol zijn voor de samenleving en dat zij iets te vertellen hebben. Daarnaast vinden ouderen het belangrijk om te worden uitgedaagd.
Een andere constatering was dat de directe buurt belangrijker wordt omdat de wereld van ouderen kleiner wordt, dus dat er behoefte is aan fysieke ‘culturele’ plekken om elkaar te ontmoeten, cultuur te beleven en actief te zijn. Ook werd het belang onderstreept om jong en oud te verbinden door met elkaar kunst en cultuur te beleven en uit te voeren.
Wethouder De Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) gaf aan dat welzijn bij uitstek de sector is die verbindingen legt en hij ziet juist kansen en de noodzaak om kunst en cultuur een rol toe te bedelen in de nota Nieuw Rotterdams Welzijn. Dit voornemen staat ook in lijn met het landelijke beleid van Bussemaker en van Rijn om kunst en cultuur meer in te zetten in het sociale domein.
De Tramconferentie heeft, met inbreng van alle gesprekpartners, waardevolle inzichten opgeleverd. Er zijn kansen te over om actieve kunstbeoefening onder ouderen te stimuleren en zo de kracht van kunst en cultuurparticipatie te benutten in zorg en welzijnsvraagstukken. Deze opbrengsten zijn aanleiding om in gesprek te blijven over de rol kunst en cultuur in het welbevinden van Rotterdamse ouderen. Pluspunt en Cultuur Concreet gaan aan de slag met de resultaten en nodigen andere partijen uit om hier bij aan te sluiten.
http://cultuurscouts.com/tramconferentie/