Glow-in-the-dark belijning in het Kralingse Bos
Glow-in-the-dark
Rotterdam staat graag open voor nieuwe innovaties en wil de mogelijkheden voor de toepassing van lichtgevende belijning testen. Op 140 meter fietspad, in de bocht voorbij het klimbos en de kinderboerderij, is als proef glow-in-the-dark belijning aangebracht. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Buitenruimte) is benieuwd naar de resultaten van de proef: ‘We testen niet alleen de nieuwe technologie maar ook of de lichtgevende belijning effect heeft op het veiligheidsgevoel van de fietsers.’
Vernieuwend
Langs het fietspad ligt een kinderdagverblijf. Ouders die hun kind in de herfst en winter ’s morgens en ’s avonds in schemer of donker brengen en halen, vroegen de gemeente om verlichting langs het pad. De Rotterdamse parken en bossen worden niet verlicht om beschermde dieren, zoals vleermuizen, niet te storen en energie te besparen. De fietspaden langs de buitenkant van het Kralingse Bos zijn wel verlicht.
Stralen
De wegmarkering neemt overdag licht op en straalt dat licht 's avonds en 's nacht weer uit. De belijning is gemaakt van hybride composiet, een materiaal dat veel langer meegaat dan de huidige belijning en tegen pekel bestand is. Voor de test in Rotterdam wordt een extra lichtgevend materiaal toegepast op de grootste testlocatie van dit moment.
Samenwerking
De glow-in-the-dark belijning is gebaseerd op persistente fotoluminescentie. Rotterdam werkt in deze proef samen met marktpartijen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima met hun nieuwe product FloWithDGlow.