In gesprek over ‘zin en onzin’ van de Rotterdamse Tegenprestatie

De veelbesproken Rotterdamse aanpak Tegenprestatie bestaat vijf jaar. Vandaag staat Huis van de Wijk ‘De Nieuwe Banier’ in het teken van de conferentie ‘de zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie’. 

150 bestuurders, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen gaan vandaag met elkaar in ‘De Nieuwe Banier’ in gesprek over ‘de zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie’. In het kader van het vijfjarig bestaan van de Rotterdamse tegenprestatie delen diverse sprekers hun visie op en ervaring met de tegenprestatie voor de bijstandsuitkering.

Kennisuitwisseling

De conferentie ‘de zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie’staat in het teken van kennisuitwisseling en het opdoen van nieuwe inzichten. De tegenprestatie wordt besproken in relatie tot onder andere gezondheid, maatschappelijk rendement, verdringing en de persoonlijke ontwikkeling van werkzoekenden. De aanwezigen gaan met elkaar in gesprek tijdens workshops aan de hand van deze en andere thema’s.

Bestuurlijk debat

De conferentie wordt afgesloten met een bestuurlijk debat tussen wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) en wethouder Arjan Vliegenthart (Amsterdam, Werk, Inkomen en Participatie). Maarten Struijvenberg: “Als je als gemeente de tegenprestatie invoert, krijg je aardig wat voor de voeten geworpen. ‘Het is onrechtmatig.’ ‘Het is verwerpelijk.’ ‘Het helpt toch niet.’ Maar van de mensen die een tegenprestatie doen, hoor je juist zoveel moois. Of het werkt? We horen van mensen dat ze zich gezonder voelen, meer energie en zelfvertrouwen hebben en waardering ervaren. Ze zien persoonlijke ontwikkeling en doen werkervaring op.”

Ervaringsdeskundige

Het leveren van een tegenprestatie voor de uitkering is in het sociale domein een heikel onderwerp. Voorstanders en tegenstanders zijn uitgesproken. Rotterdam is ervaringsdeskundige. Vanaf de start in 2011 tot januari 2017 zijn met 10.000 werkzoekenden afspraken gemaakt over een tegenprestatie. Struijvenberg: “We zijn iets meer dan vijf jaar geleden kleinschalig begonnen in twee wijken. Na een voorzichtige start zitten we in 2017 op 36 wijken. Aan het eind van deze collegeperiode, in 2018, doen alle 42 wijken mee. Dan zitten we op 100 procent van de 20.000 werkzoekenden ‘met een grote of zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt’.” Op dit moment ontvangen in totaal 38.851 Rotterdammers een bijstandsuitkering.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0138.jpg