In gesprek over ‘zin en onzin’ van de Rotterdamse Tegenprestatie
150 bestuurders, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen gaan vandaag met elkaar in ‘De Nieuwe Banier’ in gesprek over ‘de zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie’. In het kader van het vijfjarig bestaan van de Rotterdamse tegenprestatie delen diverse sprekers hun visie op en ervaring met de tegenprestatie voor de bijstandsuitkering.
Kennisuitwisseling
De conferentie ‘de zin en onzin van de Rotterdamse Tegenprestatie’staat in het teken van kennisuitwisseling en het opdoen van nieuwe inzichten. De tegenprestatie wordt besproken in relatie tot onder andere gezondheid, maatschappelijk rendement, verdringing en de persoonlijke ontwikkeling van werkzoekenden. De aanwezigen gaan met elkaar in gesprek tijdens workshops aan de hand van deze en andere thema’s.
Bestuurlijk debat
De conferentie wordt afgesloten met een bestuurlijk debat tussen wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) en wethouder Arjan Vliegenthart (Amsterdam, Werk, Inkomen en Participatie). Maarten Struijvenberg: “Als je als gemeente de tegenprestatie invoert, krijg je aardig wat voor de voeten geworpen. ‘Het is onrechtmatig.’ ‘Het is verwerpelijk.’ ‘Het helpt toch niet.’ Maar van de mensen die een tegenprestatie doen, hoor je juist zoveel moois. Of het werkt? We horen van mensen dat ze zich gezonder voelen, meer energie en zelfvertrouwen hebben en waardering ervaren. Ze zien persoonlijke ontwikkeling en doen werkervaring op.”
Ervaringsdeskundige
Het leveren van een tegenprestatie voor de uitkering is in het sociale domein een heikel onderwerp. Voorstanders en tegenstanders zijn uitgesproken. Rotterdam is ervaringsdeskundige. Vanaf de start in 2011 tot januari 2017 zijn met 10.000 werkzoekenden afspraken gemaakt over een tegenprestatie. Struijvenberg: “We zijn iets meer dan vijf jaar geleden kleinschalig begonnen in twee wijken. Na een voorzichtige start zitten we in 2017 op 36 wijken. Aan het eind van deze collegeperiode, in 2018, doen alle 42 wijken mee. Dan zitten we op 100 procent van de 20.000 werkzoekenden ‘met een grote of zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt’.” Op dit moment ontvangen in totaal 38.851 Rotterdammers een bijstandsuitkering.