Meer natuur in Hoek van Holland
'Een grote stap vooruit', zegt Piet Jonker, de voorzitter van Duinbehoud. 'Duinen zijn heel waardevol voor planten, dieren en vogels, en heel veel mensen gaan daar graag wandelen en fietsen. Deze plannen zullen de aantrekkelijkheid van Hoek van Holland versterken. Als straks de metro klaar is, dan kunnen vele Rotterdammers en andere mensen uit de regio daarvan genieten. Het voelt goed dat de gemeente nu samen met ons de schouders zet onder de kwaliteit van natuur en landschap in Hoek van Holland.'
'Samen maken we Hoek van Holland nog mooier', zegt Pex Langenberg, wethouder mobiliteit en duurzaamheid. 'We trekken hierin graag op met de natuurorganisaties. Het is goed dat we ook in dit ingewikkelde dossier tot een oplossing zijn gekomen, in het belang van Hoek van Holland en het duingebied.’
Duinbehoud en de gemeente willen de natuur in de duinen van Hoek van Holland versterken. De plannen hiervoor passen in de ontwikkeling van het Nationale Park Hollandse Duinen en zijn in lijn met de afspraken in het kader van het Kustpact en Natura 2000. De duinen tussen de Nieuwe Waterweg, Zeekant, Rivierkant en de Badweg (Het Voorduin en Het Groene Strand) krijgen een natuurbestemming. De intentie is dat de provincie Zuid-Holland deze gebieden toevoegt aan het Natuurnetwerk Nederland, waardoor ze ruimtelijk beschermd worden. In delen van het Voorduin worden bunkers toegankelijk gemaakt om de militaire geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar te maken. Dit past in de plannen voor een Verdedigingspark.
De gemeente investeert in een beheer van de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin, beiden onderdeel van het Natura2000-gebied, dat meer gericht is op de natuurwaarden van het duinbos.
De voormalige Vafamil-camping krijgt een natuurbestemming. In het zuidelijke deel van dit terrein komen er naast beperkte mogelijkheden voor extensieve recreatieve voorzieningen, als een informatiecentrum of een kampeerterrein. Het Zuidhollands Landschap gaat dit gebied beheren. De gemeente zorgt voor een landschappelijke inpassing voor de Badweg, door aanplant aan weerszijden om te grote zandverstuiving tegen te gaan, verschraling van de bermen te voorkomen en een faunapassage onder de weg door te realiseren.
De Hoekse lijn (metro) wordt ter plaatse van het Vinetaduin in een tunnel aangelegd. De beschermde nauwe korfslakken die zich op het traject bevinden waar de tunnel komt, worden verplaatst naar een andere geschikte plek in het Natura 2000-gebied.