Vrolijke straatkunst.
Stedelijke ingrepen, ook wel "Urban interventions" genoemd zijn een verademing voor het vastgelopen gevoelsleven van menig stadsbewoner.
Ook in Rotterdam beheerst een straatkunstenaar de openbare ruimte voor hen die het willen zien en ervaren. Ingrepen en kleine, veelal optimistische, wijzigingen in de stadshuishouding kunnen de dagelijkse sleur en de bijbehorende afstomping doorbreken. Museum Rotterdam besteed al heel wat jaren aandacht aan deze vrij recente stroming in het kunstcircuit. "Stedelijke ingrepen" of "urban interventions", events met een vaak vrolijke en geestige noot.
Het Groenmuseum is een van de eerste en langstlopende "urban interventions" van de Rotterdamse kunstenaar DeeJee.
Deze kunstenaar plaatst objecten in de openbare ruimte die vervolgens een bestaansrecht claimen en ontlenen aan de toegekende status. Dat deze status een vaak moeilijk te doorgronden achtergrond heeft maakt het des te verrassender dat de objecten en events soms een wat meer permanente inbedding krijgen in de "Urban Surroundings" De events en objecten zijn vaak reminders voor de stadsbewoners en hun vervreemding van de basale percepties.
Doki Bac ( internetjournalist)
Korte reactie van DeeJee
StreetArt, kunst met een serieuze ondertoon, alhoewel ......
Als territoriale afbakening van het project gold de reikwijdte van Museum Rotterdam. Gewapend met wit plastic camping bestek en wat servetten voorzag ik de meest prominente hondendrollen op de stoep (dat was wel een voorwaarde) in de stad van een compleet setje, keurig gedrapeerd naast het uitwerpsel. Het leidde soms tot hilarische taferelen, zelfs een enkele hondenbezitter kon er de humor van inzien, alhoewel een enkeling ook duidelijk last had van plaatsvervangende schaamte.
Waar is de tijd gebleven dat je op je gemak met een glas bier op een terras zat te kijken naar de reacties op de zojuist uitgevoerde, wat men nu "urban intervention" noemt. Kostelijk was toch altijd wel de reactie van kinderen die er soms een compleet feest met vreugdedans van maakten rond de "drol met servet en bestek".
Je merkt op dit moment in de tijd dat dergelijke "stedelijke ingrepen" weer de kop opsteken. Wereldwijde ellende is vaak de initiator van dergeljke kunstuitingen, een klein verzet, letterlijk maar ook op het psychologische vlak. Geweldig naar mijn idee, de onzin ten top en de humor ligt op straat, om er nog maar eens een oud chinees gezegde tegenaan te gooien.
StreetArt, het is er of het is er niet, je kan het niet plannen, het moet er zijn, datzelfde geldt voor jou, je bent erbij of je bent er niet bij. Eigenlijk gaat het alleen maar om "zijn", maar dan wel op een bewuste manier.