Rotterdammers maken stad
Op 17 mei 2011 werd het startsignaal gegeven voor een onderzoek naar verdere verdichtingmogelijkheden van de Rotterdamse binnenstad. De vraag waarop een antwoord gezocht wordt, is: “Hoe de nu relatief dunbevolkte binnenstad van Rotterdam op een aantrekkelijke en duurzame manier kan worden verdicht?”
Dit is in opdracht van de gemeente onderzocht door Doepel Strijkers Architects, waarbij zeven verdichtingsstrategieën in hun stedelijke context werden getest. De bijbehorende zeven groenstrategieën zijn onderzocht door de gemeente Rotterdam in samenwerking met Lap Landscape & Urban Design.
Toetsing TNO
Daarna is de hypothese verdichten + vergroenen = duurzame stad door TNO getoetst, met overtuigende resultaten. De toetsing van TNO toont namelijk aan dat slimme ruimtelijke ordening- en transportstrategieën veel kunnen betekenen voor een duurzame samenleving en dat voldoende dichtheid in een aangename groene ambiance juist een duurzame (binnen)stad oplevert. En duurzaam staat hier naast fysiek ook voor sociaaleconomische veerkracht!
In het verlengde van deze strategieën is er bijvoorbeeld plaats voor stedelijke landbouw, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in onze gemeenschappen. Een goed voorbeeld is de tuin bij de Mullerpier waar mensen een open bouwkavel gebruiken voor stedelijk tuinieren en
Verdichting binnenstad door particuliere initiatieven
De gemeente Rotterdam wil, door het laten toevoegen van woningen en meer groen, de binnenstad nog aantrekkelijker en duurzamer maken. Om dit te bereiken wil de gemeente (meer) ruimte bieden aan particuliere initiatieven.
Uitgangspunt is om deze ambitie samen met ondernemers, bewoners en andere partijen te realiseren. Rotterdam biedt ruimte voor ontwikkeling en particuliere initiatieven: Rotterdammers Maken Stad.
Hoewel in de Rotterdamse Binnenstad nog volop wordt gebouwd, neemt de ruimte voor grote bouwprojecten in de toekomst af. Onder aanstaande binnenstadsbewoners lijkt de wens tot eigen, unieke en creatief vormgegeven woningen groot te zijn. Bijvoorbeeld het succesvolle kluswoningenproject dat inmiddels de experimentele fase ver voorbij is.
Andere voorbeelden om te verdichten zijn: transformatie van leegstaande kantoren, water-wonen, luchtgebonden wonen (bouwen op daken) en het invoegen van woningen op verrassende plekken.
Meer inwoners in de binnenstad lukt alleen als het leefklimaat prettig is en er ook meer groen komt in de binnenstad. Hiervoor heeft Rotterdam zeven groenstrategieën gemaakt. Een mooi voorbeeld is de rivier als stedelijke recreatielandschap. Zo is er een parkje op het Leuvehoofd en een groene flaneerkade op de Westerkade gemaakt. De groenstrategieën zijn gericht op het creëeren van boulevards, kades, pleinen, parken, speelplekken, groene daken en gevels en glamorous green (excellente kwalitatieve buitenruimte).