Rotterdammers zetten zich in voor de stad

Gemeente wil beter aansluiten op initiatieven en vindingrijkheid bewoners. Steeds meer Rotterdammers zetten zich in voor de stad. In alle buurten en in alle lagen van de bevolking zijn betrokken bewoners te vinden die zich inzetten voor hun stad, wijk of straat. Bepalend is vooral de actiegeschiedenis van buurtbewoners. Rotterdammers die al veel kennis en ervaring hebben met burgerkracht komen makkelijker weer in actie. Als ze zich tenminste geen tweederangsburgers voelen; de gemeente moet wel blijven investeren in de buurt.

Dat is kort samengevat de conclusie van “Betrokken bewoners en betrouwbare overheid”, een literatuurstudie van de Rotterdamse onderzoekers Joke van der Zwaard en Maurice Specht. In opdracht van de Kenniswerkplaats Leefbare Wijken en met een financiële bijdrage van het Ministerie van BZK onderzochten ze welke competenties en condities gevraagd worden van burgers en overheid voor burgerkracht in de buurt.

Meedenken en meedoen

De Kenniswerkplaats Leefbare Wijken is een samenwerkingsverband tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam en o.a. de gemeente Rotterdam. Wethouder Korrie Louwes (participatie) laat weten dat ze de aanbevelingen van de studie ter harte neemt. Burgerkracht is een belangrijk thema voor het Rotterdamse college. Burgemeester en wethouders hebben onlangs een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin ze beschrijven hoe de gemeente wil meedenken en meedoen met de Rotterdammers om zo burgerkracht naar een hoger plan te tillen.

De belangrijkste aanbeveling van onderzoekers Specht en Van der Zwaard aan de gemeente Rotterdam is te zorgen voor goed beheer en onderhoud van stadsbuurten. Hieraan lezen bewoners af of de overheid de buurt van waarde vindt en motiveert ze om zich in te zetten. “Minder doen kan worden opgevat als onverschilligheid en produceert onverschilligheid,” aldus de onderzoekers. “Zorg liever dat je als overheid betrokken en uitnodigend bent. Burgerkracht is een kwestie van loslaten én oppakken.”

Vindingrijkheid

Dat is precies de boodschap die het college zijn medewerkers wil meegeven. Wethouder Louwes: “In Rotterdam schieten de prachtigste plannen als paddenstoelen uit de grond. Op die initiatieven en vindingrijkheid van bewoners sluiten we als gemeentebestuur graag aan. We geven onze medewerkers mee dat ze minder moeten denken vanuit regels en geldstromen en meer vanuit betrokkenheid en vertrouwen.”

Opmerkelijk is dat de studie de gangbare opvatting weerspreekt dat bewonersparticipatie vooral het domein is van hoogopgeleide autochtone oudere mannen. Dat is volgens de onderzoekers wel het geval bij het traditionele vrijwilligerswerk maar geldt niet voor veel van de huidige  bewonersinitiatieven. Hierin zijn juist steeds meer vrouwen, nieuwe Nederlanders, laag opgeleiden en Rotterdammers van allerlei leeftijden actief.

 

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_5523.jpg