Opnieuw onderzoek naar Rotterdamse blunderput

Opnieuw komt er een onderzoek naar de bouw van de Museumparkgarage in Rotterdam. De gemeenteraad nam daarover dinsdag een motie aan.

Het onderzoeksbureau Policy Research Corporation in Rotterdam presenteerde afgelopen vrijdag al een kritisch onderzoek naar aanleiding van de meest recente kostenstijging bij de zogenoemde blunderput.

De raad wil dat de belangrijkste open eindjes verder worden onderzocht. De nieuwe gemeenteraad gaat invulling geven aan het onderzoek.

Eind vorig jaar maakte verantwoordelijk wethouder Hans Vervat bekend dat de parkeergarage circa 5 miljoen euro duurder uitpakt. De extra kosten werden veroorzaakt doordat aanpassingen en versterkingen nodig bleken in de bouwconstructie.

Verdubbeld
Het is niet de eerste keer dat de geschatte kosten werden overschreden. Aanvankelijk waren de kosten geraamd op 54 miljoen euro, maar in 2007 was dat bedrag al verdubbeld.

Een raadsenquête bracht verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu toen aan het wankelen, maar ze mocht uiteindelijk blijven. De VVD stapte later uit het college, Vervat volgde Baljeu op.

Hij nam in de afgelopen maanden een aantal maatregelen om het project in goede banen te leiden en andere bouwprojecten strenger te controleren.
Bron: ANP

 

Risico's Rotterdamse 'blunderput' verkeerd ingeschat

De risico's tijdens de bouw van de Museumparkgarage in Rotterdam zijn onderschat. Dat stelde een onderzoeksbureau vrijdag in een rapport over de meest recente kostenstijging bij de zogenoemde blunderput. Het rapport is opgesteld in opdracht van de gemeenteraad.

Kwaliteit
Zo was de kwaliteit van het ontwerp van de garage ,,zwaar overschat" en het budget om tegenvallers op te vangen te laag. De verantwoordelijke diensten, Gemeentewerken en Ontwikkelaarsbedrijf Rotterdam, hebben opleverings- en financieringsproblemen veel te laat doorgegeven aan het college en de gemeenteraad.
Bron: rtl.nl

Begin ..... besloot de Rotterdamse gemeenteraad dat de parkeergarage onder het Museumpark moet worden afgemaakt.

De bouw heeft zo’n anderhalf jaar stil gelegen, nadat er schade aan panden in de omgeving van de bouwput was ontstaan. In totaal gaat de garage ruim 103 miljoen euro kosten, ruim twee keer zoveel als de 48 miljoen die eerder was begroot.

Wat er allemaal is mis gegaan rond de Museumparkgarage wordt onderzocht door een enquêtecommissie van de gemeenteraad. Vanaf 27 augustus verhoren zij in het openbaar zestien ambtenaren en politici.

In Dossier Blunderput vindt u alle achtergronden over de duurste garage van de regio.

www.rotterdamhoboken.nl

Deel 1 van de  "Blunderput soap".

 

Gerelateerde artikelen

degrotelakentruc !!

Mannen proberen met lakens te ontsnappen uit detentiecentrum Rotterdam - Twee mannen hebben vanochtend een ontsnappingspoging gedaan uit het Detentiecentrum Rotterdam. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De mannen verbleven samen in een cel in het Huis van Bewaring. Ze vernielden het raam in de cel. Hoe precies, is nog onduidelijk. Via aan elkaar geknoopte lakens klommen ze vervolgens van de eerste verdieping naar de binnenplaats.

Isoleercel

Op de binnenplaats konden medewerkers van de gevangenis de mannen tegenhouden. Ze zitten voorlopig in de isoleercel. Het tweetal zal worden overgeplaatst naar een andere gevangenis.

 
Opening gerenoveerde winkelcentrum Zuidplein - Woensdag 25 januari, 16.00 uur

Woensdagmiddag opent burgemeester Aboutaleb het gerenoveerde en uitgebreide winkelcentrum Zuidplein. In 2016 startte de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Hierdoor geïnspireerd, besloot de VvE van winkelcentrum Zuidplein tot een grootscheepse renovatie.

Het winkelcentrum viert woensdag de oplevering van de renovatie (hoewel er hier en daar nog wordt gewerkt) en het 50-jarig bestaan. Het eerste overdekte winkelcentrum werd in 1972 geopend door Mies Bouwman.
In 2022 is aan de busstationzijde door het consortium Hart van Zuid een nieuw gebouw neergezet waarmee het winkelcentrum en de parkeergarage groter zijn geworden.

 
24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

 
IMG_0872.jpg