A13/A16 komt in tunnel en tussen geluidwallen
Terbregge |
Een groot deel van de nieuwe weg komt in een tunnel met een lengte van 2 km. te liggen. Door deze tunnel kan Het Lage Bergse Bos volledig in gebruik blijven als recreatiegebied. De tunnel gaat ook onder de Rotte en de Grindweg door. Een ander deel van het tracé, tussen de Grindweg en het HSL-spoor, zal worden ingepakt in een landschap van geluidwallen. Tegelijk met de aanleg van de weg worden daar een recreaduct en een fietsbrug aangelegd. De omgeving wordt heringericht waardoor de nu nog versnipperde recreatiegebieden in Rotterdam-Noord en Lansingerland verbonden worden tot één geheel.
In 2009 is een voorstel voor de aanleg van de weg op veel bezwaren gestuit bij gemeentebesturen en omwonenden. Dit nieuwe voorstel is voor een belangrijk deel mogelijk doordat de stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam samen bereid zijn 100 miljoen euro bij te dragen aan inpassingsmaatregelen.
De nieuwe weg is nodig om de overvolle wegen in het noordelijk deel van de stadsregio Rotterdam te ontlasten en om de leefbaarheid in dat gebied te verhogen. Er zal minder verkeer gaan over sluiproutes door de woongebieden en de drukte op de A20 en de A13 zal afnemen.
Waar de tunnel door het Lage Bergse Bos gaat wordt deze niet verdiept aangelegd, maar komt op maaiveld te liggen. De kap van de tunnel komt op een hoogte van zeven meter te liggen. De tunnel kan op vele manieren in het parklandschap van het Lage Bergse Bos worden opgenomen. De hellingen kunnen worden beplant en zijn toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Bewoners kunnen meepraten over de meest gewenste inrichting van het park.
De portefuillehouder van de stadsregio, Jeannette Baljeu, zegt dat het plan een goed antwoord is op de bezwaren die eerder tegen de nieuwe weg waren geuit. ‘Ik ben blij met dit akkoord omdat de bereikbaarheid en de leefbaarheid in dit deel van de stadsregio Rotterdam dringend verbeterd moeten worden. Met deze oplossing komen we tegemoet aan moties waarin werd uitgesproken dat gebruikers en omwonenden van het Lage Bergse Bos de weg niet mochten zien, horen of ruiken. Met de afspraken die we vandaag hebben gemaakt, kan de nieuwe weg er over een aantal jaren liggen. In de tussentijd is er nog veel gelegenheid voor omwonenden om mee te praten over de inrichting van de gebieden waar de weg doorheen gaat, zoals het Lage Bergse Bos en het Terbregseveld.’