Ontwerp waterplein Benthemplein bekend
Oude Noorden |
Naar verwachting is het nieuwe Benthemplein in het eerste kwartaal 2013 klaar. Als het hard regent, wordt het water opgevangen in verdiepte delen van het Benthemplein. Het water loopt door grote glimmende goten over het plein naar twee ondiepe bassins waar het zich verzamelt. Als het langer en harder regent, loopt ook het dieper gelegen sportveld vol. Vanaf het dak van één gebouw stort een waterval naar beneden. Als het droog is, wordt het water zoveel mogelijk afgevoerd naar de bodem en anders naar de Noordsingel.
Doordat het plein veel en verschillende hoogteverschillen krijgt, kun je bijna overal zitten en is er veel ruimte voor sport en spel in de drie bassins. Deze worden in mooie blauwtinten geverfd. Ook krijgt het plein meer planten en bomen dan het nu heeft.
Doordat het klimaat verandert, regent het steeds vaker en harder. Net als veel andere gemeenten heeft Rotterdam in dichtstedelijk gebied relatief weinig ruimte om al dat water op te vangen en vast te houden. Zodra het extreem hard regent, kunnen riolen en singels overlopen, waardoor water op straat blijft staan of terecht komt in kelders. De aanleg van waterpleinen zoals het Benthemplein biedt hiervoor een oplossing.
Het concept ‘waterplein’ is een Rotterdamse innovatie om in tijden van hevige regenval het riool in dichtstedelijk gebied te ontlasten en tegelijkertijd de stad aantrekkelijker te maken. Met deze doelen draagt het bij aan de ambities van het Rotterdam Climate Initiative.
Samenwerking
In 2009 hebben scholieren van het opleidingscentrum Zadkine aan het College van B&W van Rotterdam gevraagd of er mogelijkheden waren het stenige Benthemplein aantrekkelijker te maken. De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard constateerden daarnaast dat er in Rotterdam Noord behoefte was aan extra wateropvang bij hevige regenval. Bij het ontwerp van Benthemplein zijn beide behoeftes gecombineerd. Het ontwerp voor het Benthemplein is samen met de omgeving tot stand gekomen. In een intensief participatieproces hebben leerlingen en docenten van Zadkine en het Grafisch Lyceum en betrokkenen van het Jeugdtheater, de kerk, de David Lloyd en de Agniesebuurt goede ideeën aangedragen die in het ontwerp van het plein zijn opgenomen.
Financiering
De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard financieren het waterplein Benthemplein mede met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie en de nationale subsidie ‘Mooi Nederland’.
Rotterdam Klimaatbestendig
Rotterdam Climate Proof participeert in het Rotterdam Climate Initiative dat als doelstelling heeft de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te halveren. Alle innovatieve maatregelen spelen in op de klimaatveranderingen en maken van Rotterdam een nog veiligere, bereikbare en prettige stad om in te wonen.
Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie.
Als daadkrachtige en innovatieve wereldhavenstad neemt Rotterdam samen met bewoners, bedrijven en instellingen haar verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Door zowel het milieu (lucht en geluid) te verbeteren als de oorzaken en de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam met Rotterdam Climate Initiative voortvarend aan het totale duurzaamheiddossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld. De ambities en resultaten op het gebied van milieu, klimaat, energie en water dragen bij aan een groene, schone, gezonde en economisch sterke stad en maakt van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad.