Het Johan Idaplein in Noord vernieuwd en geopend
Oude Noorden |
HET NIEUWE JOHAN IDAPLEIN
Je kunt er spelen en sporten, wandelen, rustig zitten en chillen. Het is nu een plein voor iedereen. Met de buurt, jong en oud, is bedacht hoe het plein moest worden.
En daarnaast is het ook een duurzaam plein, veel groen en met een unieke oplossing voor het verwerken van schoon regenwater.
WATER
Er is ook een wereld onder het plein. Daar liggen 1100 infiltratiekratten die 360.000 liter regenwater uit de omgeving kunnen opvangen.
Het schone regenwater gaat niet naar het riool, maar zakt langzaam de bodem in. En dat is goed voor de grondwaterstand in de buurt.
GROEN
Hekken weg, stenen weg en vooral groen op het plein. Zo'n 1000 m2 groen en 13 bomen erbij. Dat geeft een heel andere sfeer. Het schoolplein van de Hildegardisschool is omgetoverd tot een tuin waar kinderen kunnen stoeien met groen. Met de handen in de grond en leren wat er groeit en bloeit.
Ontwerp door de buurt
Het Johan Idaplein in het hart van de Kloosterbuurt moet weer een levendige plek worden waar jong en oud graag komt. Het plein is helemaal op de schop gegaan en heeft behalve een nieuw uiterlijk een slimme mix van functies gekregen. Je kunt er nu sporten, spelen, chillen, wandelen of gewoon rustig zitten en toekijken. In overleg met de hele buurt is een gedurfd ontwerp gemaakt. Zo is met kinderen overlegd over de speeltoestellen, hebben jongeren hun eigen houten bokaal (chillplek in de vorm van een schaal) en hebben buurtbewoners aangegeven wat er nog meer gewenst is. Er bleek grote behoefte aan groen en variatie. Met bewoners is afgesproken dat zij een rol gaan spelen in het beheer van het plein.
Een duurzaam plein
Het Johan Idaplein is in alle opzichten een duurzaam plein. In totaal is er 1000 vierkante meter groen geplant op stukken waar het eerst grijs was. Dat varieert van een educatieve schooltuin (Hildegardisschool), 13 flinke bomen (grotere maat dan gemiddeld), een doornhaag van ruim 750 stuks tot een hortensiaperkje en twee grasveldjes. Ook de groeiomstandigheden voor de bestaande bomen zijn fors verbeterd. De sfeer van het plein is daardoor totaal veranderd. Duurzaam is ook de oplossing die voor waterberging is bedacht. Onder het plein liggen 1100 infiltratiekratten die zo’n 360.000 liter regenwater kunnen opvangen. Vanuit de kratten kan het water infiltreren in de bodem. Het schone regenwater komt in de bodem bij het grondwater en dat is goed voor de grondwaterstand in deze omgeving. Infiltreren van regenwater gebeurt vaker in Rotterdam. Uniek is wel de dubbele functie op het plein. De waterberging is gerealiseerd in samenwerking met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en is onderdeel van het Waterplan Rotterdam.